Försvaret ska inte använda kinesiska spionappar
Appen Tiktok har förbjudits inom mängder av offentliga institutioner, bland annat Region Blekinge. Sedan drygt ett år tillbaka får inte heller försvarsanställda ha appen installerad på sina jobbmobiler. Men nyligen rapporterades att försvaret ändå börja använda appen i syfte att “nå unga och bemöta osanningar”, beskriver P4 Blekinge den 30 september.
Försvarsmaktens marknadschef Johan Landeström påpekar att ”Det är den största digitala kanalen för unga och det är viktigt för oss att vara där målgruppen är. Det handlar också om folkförankring”.
Enligt en rapport från Internetstiftelsen från 2023 är Tiktok den vanligaste nyhetskällan för barn och unga mellan 8-19 år. Hela 31 procent (!) av alla får sina samhällsnyheter därifrån. På Tiktok, som har över en miljard användare, delas korta filmklipp med allt från underhållning till åsiktsmaterial.
Försvarsmakten påpekar dock att de enbart kommer att dela “öppen information” och att specifika mobiler kommer att användas för att handha Tiktok. Det är förvisso förståeligt att Försvarsmakten har börjat använda appen. Om alla ungdomar använder vad som beskrivits som en kinesisk spionapp, är det inte konstigt att myndigheter också måste vara på spionappen för att kunna kommunicera med ungdomarna.
Men Tiktok ägs av det kinesiska teknikföretaget ByteDance. Alla kinesiska företag är juridiskt skyldiga att lämna uppgifter till den kinesiska staten, om kommunistpartiet kräver det. Och appen sparar, precis som alla andra sociala medieappar, mängder av användardata.
Försvarsmaktens syfte är att skydda svenska medborgare från yttre hot. Men samtidigt som man talar om en överhängande fara från Kina, och påpekar att andra inte bör använda appen eftersom den misstänks användas i syfte att undergräva västvärlden, har man själva börjat använda den i vissa fall.
Patrik Oksanen, som är knuten till tankesmedjan Fri Värld, påpekar i den Svenska YLE (den 3 oktober) att “det här blir ju lite grann som att predika avhållsamhet, men samtidigt själv plötsligt anse att det är okej med kondom”. Användaren - alltså de anställda på försvaret - måste ju ha Tiktok för att kunna använda sig av den.
Det finns dessutom många exempel på myndigheter som av olika anledningar har läckt ut känslig information för att de inte hade haft tillräckligt höga krav på säkerheten. Ta skandalen kring Transportstyrelsen. Även Skatteverket, Polisen och Kronofogdemyndigheten har tidigare läckt känsliga uppgifter.
”Man kan tänka sig att den kinesiska staten kan skruva på algoritmerna om de inte gillar det innehåll som Försvarsmakten lägger ut.”
Innehållet på Tiktok styrs dessutom av algoritmer. Vi vet däremot inte hur Tiktoks algoritmer är uppbyggda eller om och i så fall hur ungdomar som använder sig av Tiktok manipuleras. Man kan tänka sig att den kinesiska staten kan skruva på algoritmerna om de inte gillar det innehåll som Försvarsmakten lägger ut. Det har exempelvis framkommit uppgifter om att det är svårt att hitta videor som skildrar protester i Hongkong mot Kina. Appen har också censurerat filmer om massakern på Himmelska fridens torg och videor som rör Tibets självständighet. Den kinesiska staten kan på motsvarande sätt pusha ut innehåll som gynnar kommunistpartiet.
Är det någon myndighet i Sverige som inte borde använda Tiktok, är det Försvarsmakten.