Petter Birgersson: För mycket av lapptäcke med rot och rut
Med de raskt stigande räntorna förändrades förutsättningarna drastiskt för byggbranschen. Från att det spikades i varje hörn av landet har nybyggandet – framför allt det planerade – gått in i väggen. Få vill skriva kontrakt på att bygga en ny villa eller att köpa en kommande bostadsrätt när det är högst osäkert var räntorna tar stopp.
Det betyder också att en glödhet arbetsmarknad för allt som är relaterat till byggnation har svalnat av rejält. Det vill regeringen mildra symptomen av. Receptet består i huvudsak av beprövad medicin: ett utökat rotavdrag. Det blir lika stort som dagens rot- och rutavdrag tillsammans – 75 000 kronor. Och rut-avdraget behålls dessutom separat på 75 000 kronor. 1 miljard kronor beräknas det kosta statskassan, men förhoppningsvis kan det rädda några jobb och ge en del kronor tillbaka.
Den som vill utnyttja avdragen fullt ut får dock vänta till 1 juli nästa år, då förändringen träder i kraft. Men däremot är det för sent 1 januari 2025, eftersom förändringen är tillfällig. Om nu inte regeringen nästa år beslutar om att förlänga det extra avdraget – här får var och en gissa om framtiden.
För en drabbad byggsektor är det självfallet välkommet. Men långsiktigt är det problematiskt med ett skattesystem med riktade subventioner, bidrag och skatteundantag. Det skapar gränsdragningsproblem – för vad ska man få avdrag? Det kräver mer kontroll för att hantera avdragen och för att motarbeta fusk – som tyvärr alltid uppstår med den här typen av konstruktioner. Det är också så att subventioner hamnar i mellanled och inte fullt ut hos konsumenter – priset efter subventioner kommer att närma sig det tidigare marknadspriset.
Med olika regler för olika år krånglas det till ytterligare, det blir lika ryckigt som med subventioner för elbilar och elcyklar.
Här borde en borgerlig regering istället ägna sig åt förenkling med generellt lägre skatter på arbete, både för arbetsgivare och arbetstagare. Då behöver ingen fundera över gränsdragningen för vilka tjänster avdrag gäller för eller inte. Rot- eller rutavdrag gäller exempelvis inte stenläggning eller asfaltering. Och minns debatten om hjälp med läxläsning – det ansågs diskriminerande att göra det billigare eftersom inte alla hade råd (så nu har ännu färre råd).
En reform med generellt sänkta skatter för att låta människor själva avgöra vilka tjänster de anser är viktiga att köpa – det vore sann borgerlig politik.
Tyvärr ligger en sådan förenkling lång borta. Inte ens om den nuvarande regeringen ville ha en sådan förenklingsreform skulle den få genom det med Sverigedemokraterna. En socialdemokratisk regering kommer inte heller att vara intresserade av generellt kraftigt sänkta skatter som gynnar företagande och konsumtion av tjänster. Då blir det istället statsstöd i form av olika byggsubventioner.
Det är synd. För lapptäcken gör sig bäst på sängar inte som skattepolitik.