Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

För mjäkigt förslag om straffrabatt

Regeringen säger sig vilja ta bort straffrabatten för unga. Men förslaget som kom i fredags var för svagt – och kan leda till att än yngre dras in i kriminalitet. Det är långt ifrån nog för att skydda oss mot brottslighet.
Ledare • Publicerad 13 juli 2020
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Foto: Magnus Andersson/TT

"Vi måste gå hårdare åt unga kriminella", sa justitieminister Morgan Johansson (S) när regeringen i fredags la fram ett förslag om att slopa delar av straffrabatten för unga.

Men även om ministern lät tuff och bestämd kom förslaget ursprungligen inte från honom, hans parti eller regeringen – utan ifrån oppositionen som länge har pressat på i frågan i riksdagen.

Annons

Dessutom är förslaget inte särskilt långtgående. Rabatten slopas tyvärr bara för 18–20-åringar och för brott som ger mer än ett års fängelse. Det innebär att 15-17-åringar fortfarande kommer lätt undan – och just därför kan bli använda som kurirer för gängen.

Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell menade att "det hade varit bättre att gå hela vägen fram när systemet nu ändå ska göras om".

Ja, varför gör regeringen inte det? Johanssons argument var att man då riskerar "att skola in väldigt unga in i kriminalitet" . Det var samma tongångar som kom från Vänsterpartiet, där den rättspolitiska talespersonen Linda Westerlund Snecker spådde: "Det kommer göra att vi har personer som väldigt snabbt i livet slussas in på den kriminella banan".

Det är såklart en svår balansgång hur man hanterar frågan, men att ge upp och fortsätta ha straff som inte avskräcker eller som gör att unga blir utnyttjade duger inte.

Lösningen är snarare att tydligt signalera till unga vad som kan hända om de begår brott, samt att finna bättre sätt att rehabilitera i häkten och fängelser när någon väl har kränkt en medmänniska. Moderaternas förslag om särskilda ungdomshäkten, där unga separeras från äldre och har chans att studera, är intressant.

Socialtjänsten måste också få laglig rätt att göra insatser oavsett om föräldrarna eller den unge godkänner det eller ej, så att unga som har problem tas omhand innan de blir kriminella.

Men tyvärr verkar vänstersidan hellre säga nej till att bestraffa än finna kreativa lösningar. I Sveriges radio sa Westerlund Snecker: "behandlingsprogrammen fungerar inte tillräckligt bra". Enligt Johansson skulle det bli för dyrt att ta bort rabatten helt. "Det är en kostnad på över en miljard kronor”. De valde alltså att låta brottslingar komma undan hellre än finna vägar att hantera bieffekter av ändrad lagstiftning.

Det blir beklämmande med tanke på hur många oskyldiga som drabbats vissa ungas själviska framfart.

Expressen skrev i januari om en ung man som misstänktes för att ha kört ihjäl en familjefar. Han hade fått ungdomsrabatt gång på gång och "om han inte fått kraftig straffrabatt i senaste domen hade han fortfarande suttit i fängelse" (16/1).

Häromdagen rapporterade Expressen om en 16-åring som misstänktes för att ha begått 35 olika brott – misshandel, olaga hot, ofredande och inbrott – och omhändertogs, men som ändå kunde överfalla och våldta en 12-årig pojke på en promenad och senare misstänks ha överfallit en 11-årig pojke.

Annons

Hur många fler blir brottsoffer för unga förövare innan politikerna agerar på ett sätt som skapar trygghet och inte bara rubriker i tidningen?

I fredags kommenterade Johansson plötsligt straffrabatten med orden "det är inte rimligt" och menade att "Vid grova brott måste samhället kunna reagera kraftfullt och en kriminell livsstil avbrytas i tid".

Men denna nyvakna omsorg om offren i stället för – som tidigare – omsorg om förövarna, kändes falsk. Oppositionen har länge kämpat i motvind, och även om förslaget går igenom i riksdagen i höst och kanske blir lag i januari 2022 har regeringen skäl att be många offer om ursäkt för sin snigelfart.

Carolin DahlmanSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons