unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Anders Gustafsson: För demokratins skull ska buset portas från biblioteket

Biblioteken är viktiga demokratisk institutioner. Just därför ska de som stör portas.
Det ska vara tyst på biblioteket.
Det ska vara tyst på biblioteket.
Foto: Hasse Holmberg / TT
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Blekinge Läns Tidning politiska etikett är oberoende liberal.

Under tisdagen offentliggjorde fackförbundet DIK:s – som bland annat organiserar landets bibliotekarier – en undersök om social oro, hot och våld på biblioteken, för tredje året i rad.

Det är ingen direkt munter läsning. På det stora hela har arbetsmiljön på biblioteken försämrats. Rapporten konstaterar bland annat följande:

Från 2017 till 2019 har andelen bibliotekarier som upplevt ”social oro” på biblioteken ökat från 86 procent till 93 procent. Under samma tidsperiod har andelen bibliotekarier som upplevt våld eller våldsamma situationer ökat från 39 procent till 55 procent på folkbiblioteken. Var femte folkbibliotekarie har under de senaste två åren bytt eller funderat på att byta jobb på grund av social oro, hot eller våld. Det är fler än föregående år. 47 procent av folkbibliotekarierna svarar att droghandel förekommit på biblioteket de senaste två åren.

Och ja, du läste rätt, detta gäller alltså våra bibliotek! Inte krogen klockan kvart i två en fredagskväll. Våra bibliotek, den institution i samhället som finns till för att medborgarna i stillhet och i djup koncentration ska kunna läsa tidningar, romaner, läsa läxor och studera.

Men får detta DIK att kräva att de som busar och stör på biblioteken ska portas? Nej inte alls, för det menar fackförbundets förbundsordförande Anna Troberg ”rimmar illa med bibliotekens lagstadgande demokratiska uppdrag”.

Man tar sig för pannan. Det är väl just på grund av bibliotekens demokratiska uppdrag som samhället, under inga som helst omständigheter, ska vika sig för dem som stör och förstör! Nej, den som förstör för andra får snällt acceptera att portas. Den som säljer droger på biblioteket (!) får snällt acceptera att portas.

Inte för portandes skull utan för att den studiebegåvade invandrartjejen som bor trångt ska kunna ha en plats att i lugn och ro läsa sina läxor eller komma i kontakt med världslitteraturen. Att slå vakt om det och försvara henne och alla andra i behov av ett tyst rum, det är att slå vakt om demokratin. Att värna om dem som stör och förstör lugnet på biblioteken är däremot att undergräva bibliotekens demokratiska uppdrag.