GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Ledare

Anders Gustafsson: För bövelen! Sluta med time out-tramset

Det är hög tid att vi skattebetalare och väljare kräver att politikerna upphör med otyget att ta ”time out”. Om de vill ha en paus från riksdagsarbetet, ansök om ledighet eller tjänstledighet!
Anders GustafssonSkicka e-post
Publicerad 8 mars 2019
Anders Gustafsson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Blekinge Läns Tidning politiska etikett är oberoende liberal.
I riksdagsordningen finns inget som heter ”time out”, skriver Anders Gustafsson.
I riksdagsordningen finns inget som heter ”time out”, skriver Anders Gustafsson.

Mona Sahlin (S) sjabblade med kvittona och tog ”time out”. Kent Ekeroth (SD) stod åtalad för misshandel och tog ”time out”. Och nu är det dags för Emma Carlsson Löfdahl (L), efter sitt kreativa lägenhetsupplägg, att ta ”time out” (P4 Jönköping den 8 mars).

Vad det närmare innebär att ta ”time out” är dock inte helt enkelt att säga. För i riksdagsordningen, som reglerar riksdagsledamöternas arbete, återfinns inte begreppet överhuvud taget. Att ta ”time out” är något riksdagsledamöterna och andra toppolitiker hittat på.

Varför är då detta viktigt? Jo, därför att det tidigare har visat sig att politiker som tar ”time out” samtidigt har uppburit riksdagsarvode. Pausen har helt enkelt visat sig innebära att ledamoten struntar i att delta i riksdagsarbetet men att hon eller han har kvar sitt arvode på skattebetalarnas bekostnad. Undantag kan säkert finnas.

Så flott har inte den riksdagsman som antingen begär ledigt för perioder under en månad eller begär tjänstledigt för en längre tid, vilket han eller hon kan göra enligt gällande bestämmelser för riksdagsledamöterna. Men då får han eller hon, som sig bör, betala ledigheten ur egen ficka. Det vill säga det som står till buds för vilken anställd som helst.

Detta förklarar också att de allra flesta av oss aldrig hört talas om en kollega som inte dyker upp på jobbet på grund av att han eller hon tagit ”time out”. Eller att de flesta av oss aldrig bevittnat en skylt på en butiksdörr med texten ”stängt tillsvidare på grund av time out”.

Nu kan det hända att den liberala riksdagsledamoten är slarvig med (de engelska) orden men någon begäran om tjänstledighet eller ledighet från Emma Carlsson Löfdahl (L) hade riksdagsförvaltningens centralkansli, som ledarredaktionen varit i kontakt med, inte hört talas om på fredagseftermiddagen. Kanske inkommer den nästa vecka?

Det vore välkommet för ”time outandet” (hemska ord!) är en orimlig medelväg. Antingen fullgör en riksdagsledamot sitt uppdrag och uppbär arvode eller så begär han eller hon ledigt eller tjänstledigt och betalar sin ledighet ur egen ficka. Ett tredje alternativ är givetvis att man avsäger sig riksdagsuppdraget helt.

Och på tal om att avgå: om någon riksdagsledamot tar ”time out” (i bemärkelsen ledig men med arvode) borde det i sig självt vara orsak nog för en riksdagsledamot att avgå. Att inte fullgöra sina arbetsuppgifter men ändå ta ut lön är en skandal, om någon.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.