Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Carl-Vincent Reimers: Folkvalda ska följa vetenskapen, ingen ockult renhetsdyrkan

Gör man anspråk på att styra hur vården fungerar får man följa vårdens professionella rekommendationer. Allt annat är ett förtroendeproblem.
Carl-Vincent ReimersSkicka e-post
Publicerad 9 november 2021
Carl-Vincent Reimers
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Blekinge Läns Tidning politiska etikett är oberoende liberal.
Riksdagsledamoten Mattias Karlsson (SD) har inte vaccinerat sig mot Covid. Han har sällskap av två sverigedemokrater i Blekinges regionfullmäktige.
Riksdagsledamoten Mattias Karlsson (SD) har inte vaccinerat sig mot Covid. Han har sällskap av två sverigedemokrater i Blekinges regionfullmäktige.Foto: Pavel Koubek/TT

Under onsdagen håller Region Blekinge fullmäktigesammanträde. Trots att rekommendationerna har varit mer än tydliga, att allmänheten bör vaccinera sig för att få stopp på pandemin, har flera politiker gjort precis tvärtom.

Det gäller bland annat Socialdemokraternas kommunalråd i Sölvesborg Johanna Beijer, som först skickade alternativa forskningsrön till BLT och sedan ändrade sin förklaring med att hon behandlas för borrelia. Ingen av dess förklaringar är skäl enligt sjukvården att ej vaccinera sig.

Annons

Därtill har två folkvalda sverigedemokrater tagit samma beslut. Dels Sverigedemokraternas gruppledare i regionen, Björn Tenland Nurhadi, som hänvisar till att han har antikroppar mot covid. Och dels en ledamot som har anonymiserats av SVT Blekinge, som var först med att rapportera om frågan (23/10).

Att folkvalda för den församling som styr vården går emot vårdens mycket tydliga rekommendationer är ytterst märkligt. Som folkvald borde man rimligtvis förstå att det föreligger ett förtroendeproblem om man å ena sidan gör anspråk på makt över en professionell organisation, och samtidigt avstår från att lyssna vad denna profession har att säga.

”Det finns bara ett motmedel mot detta: vetenskaplig metod, rationalism och upplysning. Men vem ska lyssna på det när inte ens de folkvalda förmår göra det?”
Carl-Vincent Reimers

Lägg därtill att man som ovaccinerad potentiellt utsätter andra, äldre folkvalda, för fara.

Sverigedemokraterna sticker i det här avseendet ut, inte bara i Blekinge. I riksdagen skiljer SD ut sig med flera ovaccinerade ledamöter. Detta trots att partiledare Jimmie Åkesson gått ut offentligt och uppmanat SD-politiker att vaccinera sig. SD-toppen Mattias Karlsson behandlades i oktober för en svår covid, men hade själv inte vaccinerat sig. Han oroade sig för bieffekterna. Riksdagsledamoten Roger Richtoff kallade i ett Facebookinlägg covid-19-vaccinet för ”giftspruta” (DN, 29/10).

Orsaken är såklart att det i den högerpopulistiska internetmiljö där många sverigedemokrater rör sig florerar av vetenskapsförakt och konspirationsteorier. Men också att det i den typen av radikala höger som SD tillhör finns en slags osund renhetsdyrkan som idealiserar en föreställning om det ”naturliga” på bekostnad om det vetenskapliga.

Här ser vi också mötespunkten mellan de grön-radikala hokus-pokus-ekologer som vägrar vaccinera sina barn mot polio och den högerradikala miljöns vetenskapsfrakt. Både odlar en ockult idé om renlighet och om naturlig styrka som tar udden av i stort all medicinsk vetenskap.

Det finns bara ett motmedel mot detta: vetenskaplig metod, rationalism och upplysning. Men vem ska lyssna på det när inte ens de folkvalda förmår göra det?

Annons
Annons
Annons
Annons