unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Anders Gustafsson: Folkstyre eller kompisvälde i Olofström?

Köpet av Jämshögs Gästgivaregård blev en riktig cirkus som slutade i ett magplask – ändå har kommunstyrelsen ingen kritik att rikta mot Kaj Joelssons (S) agerande. Det bör inte kommunfullmäktige acceptera.
Kaj Joelsson, ordförande för Olofströmshus.
Kaj Joelsson, ordförande för Olofströmshus.
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Blekinge Läns Tidning politiska etikett är oberoende liberal.

Olofströmshus förvärv av Jämshögs Gästgivaregård, Gästis, i höstas blev en riktig cirkus. Nu när ansvarsfrågan för det kommunala bostadsbolagets verksamhetsår 2019 ska prövas har kommunstyrelsen ingen kritik att komma med avseende Gästis. Det är väldigt märkligt.

När styrelsen för det kommunala bostadsbolaget sammanträdde den 31 oktober ville ordförande Kaj Joelsson (S) lägga till en extra punkt på dagordningen, punkt 6c enligt mötesprotokollet. Olofströmshus hade med ett bud på 2,1 miljoner kronor – 800 000 kronor mer än säljarens utgångspris – vunnit budgivningen av Gästis – som legat ute till försäljning sedan hösten 2018 – och nu ville ordförande att styrelsen skulle fatta beslut om affären.

Så blev det också men det var ett beslut som väckte starka reaktioner. Patrik Krupa, moderat styrelseledamot i Olofströmshus, menade att affären först måste godkännas av kommunfullmäktige. Detta eftersom ägardirektiven för, av kommunen, direkt och indirekt ägda bolag föreskriver att alla förvärv över en miljon kronor kräver fullmäktiges godkännande innan beslut tas, vilket också visade sig stämma enligt paragraf 6b i ägardirektiven.

Påpekandet om vad som stod i ägardirektiven verkade styrelseordföranden Joelsson ovetande om, det framgår av en intervju med Kaj Joelsson i BLT den 2 november: ”Oj, det har jag bom­mat. Då har vi gjort ett for­mellt fel, det får jag se över vad vi ska göra åt.”

Resten är som sagt historia. Frågan gick, i god demokratisk ordning som sig bör, vidare till kommunstyrelsen och sedan till fullmäktige. Där blev det som bekant nej – sedan flera socialdemokratiska fullmäktigeledamöter lagt ner sina röster – och en bidragande orsak till det var hanteringen av affären. ”Man måste ha respekt för gällande regler och för varandra. Tror någon att det skulle kunna bli ett lyckligt slut för den familjen?”, sa Joelssons partikamrat Rolf Persson (S) från talarstol när köpet debatterades (BLT den 4 december). Kaj Joelssons förvärvsförsök av Jämshögs Gästgivaregård blev en riktig cirkus som slutade i ett ordentligt magplask.

Men trots detta har kommunstyrelsen inga anmärkningar mot hur de styrande i Olofströmshus hanterade förvärvsförsöket – det framgår när kommunstyrelsen, på sitt senaste sammanträde, hade frågan om ansvarsfrihet för Olofströmshus på sitt bord. Inte ens en anmärkning vill kommunstyrelsen rikta mot ansvariga med anledning av affären. Rolf Jönsson (C), som ville att Kaj Joelsson ej skulle beviljas ansvarsfrihet blev nedröstad.

Detta borde kommunfullmäktige inte acceptera när frågan kommer till dem. Att det till slut, efter omröstningen i fullmäktige, inte blev någon affär räcker inte som ursäkt och undanflykt.

De högst ansvariga i de Olofströmsbornas kommunala bostadsbolag måste känna till, och agera efter, fullmäktiges beslutade ägardirektiv. Dessa är uttryck för den demokratiskt valda församlingens vilja. Så har inte skett. Att Kaj Joelsson ingår i den innersta maktkretsen inom Socialdemokraterna i Olofström ändrar på inga sätt detta. I en kommun gäller folkstyre, inte kompisvälde.