Flera av ”de bäst lämpade” har faktiskt celiaki
Anders Gustafsson skriver i sin ledare daterad 13 april att ”Svenska Celiakiförbundet borde besinna sig”. Att säkerhetsläget idag är ett sådant där det inte lämpar sig för att försvarets resurser ska läggas på att slåss om specialkost med Diskrimineringsombudsmannen.
Vi, och våra medlemmar, är smärtsamt medvetna om att det pågår ett krig i Ukraina. Nästan en miljon kronor har samlats in av celiakiförbund världen över, och över 30 ton glutenfri mat har körts in i Ukraina för att hjälpa alla de som är fast i kriget.
Men vi instämmer, det är viktigt att försvaret får tillgång till de bäst lämpade, och flera av de bäst lämpade har faktiskt celiaki.
Celiaki är en allvarlig kronisk autoimmun sjukdom, och runt 1-3 procent av alla svenskar har celiaki. Tre fjärdedelar vet dock inte om det, då de inte fått sin diagnos. Att få i sig gluten skadar tarmen hos den med celiaki och ger risk för många andra allvarliga sjukdomar och hälsotillstånd.
Men, bara för att du har celiaki innebär det inte att du får symptom som påverkar din stridsförmåga negativt. Det kan en kunnig läkare intyga, men den kunskapen verkar i dagsläget inte finnas hos Försvarsmakten.
Att delta i krig är riskfyllt, och personer som väljer att riskera sin hälsa på sikt genom att riskera att få i sig gluten, bör få göra det på eget ansvar, så länge det inte påverkar stridsdugligheten.
Att välja bort personer som uppfattas ha en inneboende risk kan verka vettigt, men alla de som behöver synkorrigerande hjälpmedel för att vara stridsdugliga; ska de sorteras bort? Tappas glasögon eller linser bort blir soldaten sannolikt stridsoduglig, och det vet rimligen Försvarsmakten om.
Alla människor har ett eller annat skönhetsfel, vissa utgör hinder för att vara soldat, men celiaki, och synnedsättning, behöver inte vara hinder.
Vi vill att Försvarsmakten ska göra en rimlig bedömning av alla som vill och kan göra värnplikt och delta i försvaret av vårt land, och inte, på grund av ren okunskap, utesluta de bäst lämpade.
Linus Engqvist Richert, ombudsman och ansvarig för påverkansarbete på Svenska Celiakiförbundet