GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Gustav Juntti: Fler ska gå från bidrag till arbete

Det finns nästan lika många vuxna människor i Sverige som får försörjningsstöd, som det finns invånare i Malmö. Många av dessa skulle kunna jobba. Men i Sverige är det inte alltid lönt att anstränga sig.
Gustav Juntti
Publicerad 6 augusti 2018
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Blekinge Läns Tidning politiska etikett är oberoende liberal.
Alliansen vill bryta bidragsberoendet i Sverige.
Alliansen vill bryta bidragsberoendet i Sverige.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Enligt Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi (ESO) kan det exempelvis vara bättre rent ekonomiskt för en nyanländ barnfamilj att låta den ena men inte den andra föräldern arbeta.

Nyanlända familjer kan enligt ESO ”förvänta sig ett lågt kortsiktigt ekonomiskt utbyte av arbete och riskerar att hamna i en fattigdomsfälla”. Det är bedrövligt. Dels får fullt kapabla människor se sitt självägandeskap förtyna. Och dels för att vi byggt system som värdesätter vissa människors aktivitet men inte andras.

Det finns dock förslag som kan slopa denna passivitetspremie. Exempelvis föreslår Mats Persson (L) sänkt skatt när människor går från bidrag till arbete (Kvällsposten den 1 augusti). Den som ökar sin inkomst via hel- eller deltidsarbete ska få behålla åtminstone hälften av ökningen.

”Hälften kvar!” är ett välkommet borgerligt frihetsrop. Vid 1990-talets stora skattereform var det något som även socialdemokrater skrev under på. Då som nu är det en moralisk fråga: Om staten tar mer än hälften av din inkomst, är det staten som äger dig. I dag driver S en nationalistisk högskattepolitik där jobb ska reserveras för svenskar i innanförskap.

Men det måste också finnas tydliga krav på människor att skaffa sig egen försörjning. Tobias Billström och Johan Forssell (båda M) vill att egen och stabil försörjning under minst ett år utanför arbetsmarknadspolitiska program ska vara grunden för permanenta uppehållstillstånd för anhöriginvandrade (Svenska Dagbladet, 1/8).

Genom att bedöma försörjningskapaciteten, visar vi att alla som kan bära sig själva och sin familj har en naturlig plats i samhället. Många av de kompetensutvisningar vi sett exempel på de senaste åren skulle därmed kunna undvikas.

I dag betalar vi mer för att människor som flyr till Sverige ska sitta bi än bidra. Det kan allianspartierna bäst rå på. Alliansen är även bättre än både S och SD i att utmana det alltför slentrianmässiga likhetstecknet mellan invandring och ekonomisk belastning. Belöna det och bryt bidragsberoendet.