Ledare: Facken ska arbeta för medlemmarna, inte för Partiet
Föreställ dig att du jobbar 16-timmarsskift sex dagar i veckan. Att du aldrig får ta semester - och om du skulle vara borta en dag från jobbet kan du inte vara säker på att du har ditt jobb kvar. Eller att du blir uppsagd på grund av att du blivit gravid eller sjuk.
Att människor organiserar sig för att driva på för bättre arbetsvillkor är något positivt. Några fackliga centralorganisationer har dock uppenbara svårigheter att hålla sig till denna roll.
Däribland finns givetvis LO. Det är långt ifrån någon hemlighet att de putsar in miljoner efter miljoner i det sjunkande socialdemokratiska skeppet och att ledande företrädare öppet tar ställning för att Stefan Löfven ska bli statsminister och att Sverige ska ha en socialdemokratisk regering. I årets valrörelse lade LO, exempelvis 30 miljoner kronor på lobbyverksamhet ”för att det ska bli en socialdemokratiskt ledd regering”. Detta trots att inte ens varannan LO-medlem, enligt SVT:s valundersökning, röstade på S i riksdagsvalet.
Hur många medlemmar lämnar LO-förbunden för att de inte vill vara ofrivilliga socialdemokratiska partifinansiärer? Det borde LO undersöka.
Men nu lägger sig även TCO, Tjänstemännens Centralorganisation, i partipolitiken - trots att centralorganisationens stadgar säger att organisationen ska vara partipolitisk obunden.
Nyligen skrev Eva Nordmark, ordförande för Tjänstemännens centralorganisation och tidigare socialdemokratisk riksdagsledamot, en debattartikel i Dagens Industri där hon förordar ett blocköverskridande regeringsalternativ (Dagens Industri den 26 september). Den gamla socialdemokraten Nordmark drog alltså under falsk flagg sitt strå till stacken för att Stefan Löfven ska bli återvald till statsminister.
Debattartikeln fick Mikael Sandström att i protest lämna sin post som chefekonom på TCO. På sin Facebook-sida skrev Sandström:
”TCO har, i den debattartikel som häromdagen publicerades i Dagens Industri, valt att entydigt stödja Stefan Löfvens och Socialdemokraternas förslag till regeringsbildning. I den mest utpräglat partipolitiska fråga som tänkas kan, vilka partier som ska ingå i en regering, väljer TCO att ta partipolitisk ställning. Därmed bryter TCO mot organisationens stadgar, som i första paragrafen anger att ”TCO är partipolitiskt obundet”. Min slutsats är att jag, som förespråkar en annan regering än den TCO förespråkar, inte kan arbeta på TCO. Jag kan inte företräda TCO externt och jag kan inte företräda TCO:s ledning inför mina medarbetare.”
Sådana reaktioner bland medarbetare inom TCO och bland medlemmar i de olika TCO-förbunden är givetvis väntade när deras förbundsordförande i organisationens namn, stadgevidrigt, tar partipolitisk ställning. Varför ska lärare (Lärarförbundet), journalister (Journalistförbundet) eller poliser (Polisförbundet) som vill ha en regering utan Stefan Löfven fortsätta att vara medlemmar i ett TCO-förbund?
När fackliga organisationer om och om igen tar partipolitisk ställning visar de att de inte är till för sina medlemmar, utan för Det Socialdemokratiska Partiet. Vill facken fortsatt vara relevanta och behålla sina medlemmar bör de omedelbart sluta påtvinga sina medlemmar socialdemokratiska partisympatier.