Bo Pellnäs: Europa befinner sig i den mörka dalen
Den mörka dalen är en bok av den brittiske historikern Piers Brendon och belyser tiden mellan de två världskrigen. Den som idag misströstar om vår framtid bör kanske undvika att läsa den. Men om man envist tror att insikter om politik och idéer i tiden kan ge oss den fasta punkt varifrån vi kan rubba världen, då har man glädje av den här boken.
Många hävdar att den tid vi nu lever i är ett nytt trettiotal som för oss fram mot ett nytt världskrig, en undergång förstärkt av en tillsynes oundviklig miljökatastrof. Men många faktorer liknar inte dem som styrde utvecklingen fram till krigsutbrottet 1939. En är att det första världskriget låg så nära i tiden, att soldater som överlevt detta än en gång mobiliserades. När Putin erövrar Krim 2014 har nästan 70 år förflutet utan krig i Europa och unga européers föräldrar har aldrig sett ruinhögarna i Tyskland.
Dessutom kunde den ekonomiska katastrofen och massarbetslösheten under åren 1929-31 undvikas i Västeuropa efter 1945 tack vare Marshallhjälpen. Att de europeiska randstaterna i Sovjetunionen relativt snabbt kunde inlemmas i EU efter sönderfallet 1989 är faktiskt ett ekonomiskt mirakel. Inte minst den tyska återföreningen. Men det är också tydligt att den snabba omställningen till ett marknadsliberalt samhälle var smärtsam för många och nog bidrar till att auktoritära ledare lyckats ta makten i Ungern, Polen, Slovakien och att det högerradikala AfD nu är största parti i före detta Östtyskland.
Putins angrepp på Ukraina har plötsligt och med stor kraft tvingat oss att åter vandra i den mörka dalen. Med ens når inte längre solen över kanten. I stället måste vi dag efter dag leva med riskerna för att kriget sprider sig och att vi inte längre kan bortse från att kärnvapnen finns och kanske kan användas.
Det är nu som det blir viktigt att läsa Piers Brendon. Hans skildring av de politiker som på 1930-talet av girighet, dumhet, maktgalenskap eller bara ren ondska drev världen i krig ger oss bra redskap att värdera vad vi nu kan eller inte kan göra. Putin må vara en småtarvlig Stalin/Hitlerkopia men våra erfarenheter från den mörka dalen är entydiga – han får inte vinna kriget mot Ukraina.
Risken att en Mussolini/Trump blir president i USA kan inte EU hantera i närtid men den långsiktiga slutsatsen måste dras. Europas demokrati måste kunna försvaras av européerna själva men utan konflikter med USA. EU kan inte tolerera att enskilda stater, som Ungern, inte stödjer kampen mot Putin.
Däremot tror jag att vi tydligare borde och våga formulera de relationer och det ekonomiska samarbete vi är beredda att ha med ett mer demokratiskt Ryssland utan Putin.
Men vi har nu år framför oss då EU:s förvar måste växa. Hos oss går det alltför långsamt. Tillsammans måste vi ta oss ut ur den mörka dalen. Till ett fredligt Europa som förmår att hantera miljöproblemen med större kraft.
Bo Pellnäs är säkerhetspolitisk expert