Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ett frihetligt myrsteg som kanske inte ens blir av

Gårdsförsäljning är ett viktigt steg för att göra Sverige något mer civiliserat. Men den utredning som nu presenteras tar endast ett myrsteg i rätt riktning för att stärka vår inhemska dryckes- och turismnäring.
Publicerad 9 december 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
På brygghus 19 i Karlshamn görs en gin med kryddig och unik smakkaraktär. Runt om i landet sjuder intresset för småskaligt producerade och kvalitativa drycker.
På brygghus 19 i Karlshamn görs en gin med kryddig och unik smakkaraktär. Runt om i landet sjuder intresset för småskaligt producerade och kvalitativa drycker.Foto: Lena Ehring

I en artikel på DN debatt i onsdags presenterades det förslag till gårdsförsäljning som utretts av regeringens särskilda utredare Elisabeth Nilsson. Förslaget som läggs fram innebär att gårdsförsäljning av vin, öl och sprit tillåts i begränsad volym i samband med studiebesök eller liknande vid tillverkningsplatsen.

En central fråga under utredningens gång har varit huruvida gårdsförsäljning skulle strida mot EU-rätten. Utredningen slår fast att så inte är fallet, om den gårdsförsäljning som finns tydligt kan knytas till turismnäringen. I den frågan har man haft hjälp av den förre svenske domaren i EU-domstolen, Carl Gustav Fernlund.

Annons

Förslaget är utan tvekan ett steg i rätt riktning. Samtidigt är begränsningarna så omfattande att det knappast handlar om en större reform för ett mer frihetligt Sverige. Utredningen föreslår bland annat att försäljningen enbart ska få ske vid bryggerier, vingårdar, ciderier eller destillerier till kunder som fått kunskap om öl, vin eller sprit genom exempelvis en föreläsning eller smakprovning. Givet vad detta kostar för kunderna är volymerna som sedan får säljas mycket små. Endast 0,7 liter sprit, tre liter vin eller tre liter öl får kunden ta med sig hem. Därtill får gårdsförsäljning endast ske efter att tillstånd getts från kommunen.

”Idén om alkoholmonopolets förträfflighet motbevisas också av vad som faktiskt hänt.”
Carl-Vincent Reimers

När Liberalerna och Centerpartiet ingick januariöverenskommelsen var en viktig del att öka friheten och förbättra möjligheterna att verka på landsbygden. Gårdsförsäljning är ur det avseendet ett viktigt förslag. Det handlar inte bara om att öka småföretagarnas möjligheter, utan i förlängningen också om en kulturgärning för att värna svenska dryckesproducenter.

Att reformen trots detta endast blir ett myrsteg i rätt riktning har att göra med att den utarbetats med främst en socialdemokratisk målsättning för ögonen: att till varje pris bevara alkoholmonopolet. I grund och botten bygger det på föreställningen om att alkoholmonopolet är en förutsättning för att folket inte ska supa ihjäl sig.

I decennier har svenska folket marinerats i detta kollektiva omyndigförklarande, ofta i kampanjer finansierade av Systembolaget själva. Flera utredningar visar dock hur denna föreställning inte stämmer. En undersökning av tankesmedjan Timbro visade tidigare i år att vi utan Systembolaget skulle få se en ökning med alkoholkonsumtionen med hela... en procent.

Idén om alkoholmonopolets förträfflighet motbevisas också av vad som faktiskt hänt. Trots att öppettiderna för Systembolaget ökat de senaste åren, och att hemleverans av alkohol nu är tillgängligt via nätet, har alkoholkonsumtionen gått ned med tio procent på tio år. Trenden är tydlig: vi dricker mindre, men bättre.

Samtidigt finns i dag en oerhörd efterfrågan i hela landet på närproducerade drycker. Att gå på vin-, sprit- eller ölprovning är ingen elitsyssla, utan något som skapar intresse i de breda folklagren. Tillväxten av småskaliga öl- och spritproducenter i landet har de senaste åren varit enorm.

Även i Blekinge märks tillväxten i näringen, exempelvis genom Brygghus 19 i Karlshamn som har ambitionen att brygga Sveriges bästa ale och lager och som dessutom skapar en egen gin med en unik karaktär, Blekinge gin.

Sist men inte minst är det just en utredning och inget skarpt lagförslag. Givet det mäktiga motstånd som fortfarande finns mot gårdsförsäljning inom de tre bastionerna Socialdemokraterna, Socialdepartementet och Systembolaget återstår att se om det blir verklighet.

Carl-Vincent ReimersSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons