Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ett demokratiskt försvar som härmar diktaturer

Regeringen siktar på att utan medgivande kunna göra integritetskränkande kontroller av de som omfattas av totalförsvarsplikten. Det vore att kasta värnpliktigas integritet totalt överbord.
Försvarsminister Peter Hultqvist (S) vill kasta värnpliktigas integritet överbord.
Försvarsminister Peter Hultqvist (S) vill kasta värnpliktigas integritet överbord.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.

Värnpliktiga spelar återigen en viktig roll i vårt försvar, efter en historisk parentes av att enbart ha varit ett yrkesförsvar. Samtidigt har flera oroande förändringar ägt rum i synen på de värnpliktiga.

I ett läsvärt reportage i Svenska Dagbladet skriver försvarsreportern Jonas Gummesson om hur Försvarsmakten sedan 2017 säkerhetsklassar alla krigsplacerade tjänster. De Säpo-kontroller som tidigare bara omfattade ett litet antal befattningar inbegriper i dag alla män och kvinnor som mönstrar, mellan 19 och 47 år.

Problemet som Gummesson pekar på är att säkerhetskontrollerna i det här fallet krockar med värnplikten, eftersom kontrollerna enligt lag kräver ett medgivande från den värnpliktige. Konsekvensen skulle i så fall kunna bli att man kan undkomma värnplikten genom att inte ge sitt medgivande till Säpo-kontrollerna. Detta vill regeringen ändra på, som sommaren 2020 tillsatte en utredning för att hitta ett undantag för regeln om medgivande.

Uttryckligen slår direktiven fast att ”utredaren ska därför bedöma om det bör vara möjligt att göra undantag från kravet på samtycke för totalförsvarspliktiga och i bedömningen särskilt väga in behovet av skydd för den personliga integriteten”.

Försvarsmakten kan alltså med dessa kontroller lyckas med konststycket att institutionalisera metoder utmärkande för precis de diktaturer som försvaret ska skydda oss medborgare ifrån.

Det finns allvarliga problem med ett sådant resonemang. Idén om ett militärt försvar som är förankrat i folket och i demokratin kan inte bygga på att åsidosätta grundlagsstadgad integritet. Respekten för privatlivet är en del av svensk grundlag genom Europakonventionen och kan bara överträdas när det finns särskilda skäl, som i spaning efter terrorister och hot mot rikets säkerhet.

Här är det i stället tal om något helt annat: systematiska kontroller av helt vanliga män och kvinnor som gör sin plikt inom ramen för det militära försvaret, vilket med dagens värnpliktsantal skulle omfatta hundratusentals personer på sikt. Det finns ett ord för detta: massövervakning.

Lyckligtvis finns försvarspolitiker som regerar. Liberalernas Allan Widman (L) kommenterar i Svenska Dagbladet att detta skulle bli ett system som ”totalitära regimer skulle vara avundsjuka på”. Försvarsmakten kan alltså med dessa kontroller lyckas med konststycket att institutionalisera metoder utmärkande för precis de diktaturer som försvaret ska skydda oss medborgare ifrån.

Att i grunden kollektivistiska partier som Socialdemokraterna inte drar sig för att offra den personliga integriteten på värnpliktens altare är knappast förvånande. Däremot borde borgerliga partier med frihetlig ryggrad reagera kraftigt om utredningen går på regeringens utstakade linje. I augusti ska utredningens förslag läggas fram, då avslöjas vilka av riksdagens partier som ser värnpliktiga som individer med lagstadgade friheter och vilka som inte gör det.

Läs mer