Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Kerstin Davidson: Energi eldas för kråkorna när politiska beslut uteblir

LRF och Energigas Sverige har pekat på en möjlighet att återinföra skattebefrielsen. De möts av förståelse från politikerna, men de konkreta beskeden har uteblivit.
Kerstin DavidsonSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 17 juli 2023
Kerstin Davidson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Blekinge Läns Tidning politiska etikett är oberoende liberal.
Energiminister Ebba Busch (KD) behöver komma med besked om den svenska biogasen.
Energiminister Ebba Busch (KD) behöver komma med besked om den svenska biogasen.Foto: Magnus Andersson/TT

Potentialen för att producera biogas i Blekinge är betydande, det visade Länsstyrelsen i en rapport presenterad 2013. Hela 120 gigawattimmar (120 miljoner kWh) skulle kunna produceras av matavfall, avloppsslam och av gödsel. Störst potential hade gödseln från jordbruket, var bedömningen.

Nu, tio år senare, finns tre biogasanläggningar i länet. Den största, i Mörrum ägd av Västblekinge Miljö AB, framställer fordonsgas av matavfall. Två mjölkgårdar har investerat i anläggningar som producerar el och värme av gödseln från djuren. Men jämfört med den uppskattade potentialen är produktionen ännu blygsam; 19,7 GWh producerades 2021.

Annons

Möjligheterna finns. Men en dom i EU-domstolens tribunal i våras fick luften att gå ur biogasbranschen. Den befinner sig nu i limbo, i obestämd väntan på klara besked från politikerna.

Domen var riktad mot EU-kommissionen och dess handläggning av Sveriges skattebefrielse för biogasen, med andra ord en formfråga. Men den slog direkt mot producenterna i Sverige. Skattebefrielsen ströks med ett penndrag och nu meddelas återkrav på skatt.

– Vi har hört om stora pengar, ibland miljonbelopp, berättar Anna Wallentin på branschorganisationen Energigas Sverige. Utan skattebefrielsen blir kalkylen ohållbar, förklarar hon, det finns företag som går back 2 000 kronor om dagen.

””Det här har gjort att vissa företag börjat ”fackla” gasen, alltså bränna den för kråkorna, och i stället köpa energi.””
Kerstin Davidson

Det här har gjort att vissa företag börjat ”fackla” gasen, alltså bränna den för kråkorna, och i stället köpa energi. Det blir billigare.

Tillsammans med Lantbrukarnas riksförbund, LRF, arbetar Energigas Sverige för en lösning. De har pekat på en möjlighet att återinföra skattebefrielsen. De möts av förståelse från politikerna, men de konkreta beskeden har uteblivit.

Visserligen har regeringen nu förlängt det så kallade gödselgasstödet fram till årsskiftet. Det är bra, men långt ifrån tillräckligt för att skapa lönsamhet, anser man inom branschen.

Det handlar om företagare på landsbygden som investerat i fossilfri energi, till nytta för miljö och klimat, påhejade av samhället. Besvikelsen är påtaglig.

Nu vet man inte om man kan lita på vad politiker säger, anser Per Brunberg, Björketorps gård, som investerat 6 miljoner kronor i en biogasanläggning. Med det rådande låga mjölkpriset har man inte heller råd med nya kostnader, tillägger han.

I Blekinge ligger, enligt Länsstyrelsen, ytterligare sex gårdar i startgroparna för att investera i biogas. Men långsiktiga spelregler kan behövas för att dessa ska ta steget.

Kärnkraft och vindkraft i all ära, men regeringen måste också underlätta för ett mer jordnära energislag att utvecklas.

Annons
Annons
Annons
Annons