En katt med nio chefsliv

Ledare Artikeln publicerades
Dan Eliasson, rikspolischef.
Foto:Vilhelm Stokstad/TT
Dan Eliasson, rikspolischef.

Rikspolischef Dan Eliasson sade nej till gränskontroller, trots att han själv ansåg att det förelåg ett hot mot den allmänna ordningen.

Riksrevisionen har granskat hur gränskontrollerna vid Sveriges gränser upprättades och genomfördes under förra hösten, rapporterade Sveriges Radios Ekot under torsdagsmorgonen. Där figurerar Rikspolischef Dan Eliasson i ett mindre smickrande sammanhang. I en fotnot (nr 22) beskrivs hur rikspolischefen bedömde situationen:

”Rikspolischefen ansåg att det förelåg ett allvarligt hot mot den allmänna ordningen och den inre säkerheten enligt kodex om Schengengränserna. Han ansåg däremot inte att det ur ett polisiärt perspektiv var motiverat att göra en framställan till regeringen om återinförande av gränskontroller på grund av de negativa effekter för Polismyndighetens övriga verksamhet som det bedömdes ge.”

Hot mot den allmänna ordningen är alltså ett fullgott skäl, även inom Schengen, att stänga ett lands gränser. Att upprätthålla den allmänna ordningen är polisens grundläggande prioritet. Så varför gjorde inte Eliasson det?

    Tyvärr stärker detta bilden av en rikspolischef som föredrar att tycka och anse, snarare än att bedöma saklägen.

    Detta är ett mycket gott exempel på varför en hög tjänsteman i staten ska hålla på sin oväld, alltså att vara opolitisk. Misstanken riskerar nämligen genast att födas, att Eliasson gjorde denna bedömning även på grund av andra orsaker. Var hans politiska sympatier finns vet vi nämligen både sedan hans tid som generaldirektör på Försäkringskassan och från i somras. Eliasson får givetvis hysa vilka åsikter han vill – men inte i offentligheten, då det riskerar att färga synen på alla hans gärningar.

    I början av september framträdde inrikesminister Anders Ygeman (S) i Agenda och kommenterade Polisens omorganisation. Han sade sig då vara nöjd med Dan Eliasson och att han får ta "oförtjänt hård kritik" men att han vill se mer resultat under "det här året".

    Vi undrar hur många misstag som en hög tjänsteman får göra innan han avpolletteras. Ungefär som katten verkar nämligen Dan Eliasson ha nio chefsliv.

    Vid det här laget borde han ha avverkat några av dem - men någonstans måste ju en bortre gräns dras.