unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Tobias Samuelsson: En human asylpolitik kräver konsekvens

Svenska politik måste sluta ge migranter utan asylskäl falska förhoppningar.
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Blekinge Läns Tidning politiska etikett är oberoende liberal.

Ett nej är ett nej – det har blivit ett vanligt uttryck i den migrationspolitiska debatten. De allra flesta är också överens om principen: den som saknar asylskäl och har fått avslag på sin asylansökan ska också återvända.

Det är målet, men diskrepansen mellan mål och utfall är stor. Mellan 1999 och 2018 fattade svenska myndigheter mer än 300 000 beslut om återvändande, men inte ens hälften av ärendena resulterade i frivilligt återvändande. Ungefär 15 procent tvångsutvisades av Polisen, men en tredjedel avvek.

Återvändandefrågor är svåra. Bara för att människor saknar asylskäl, betyder det inte att de kan återvända till drägliga levnadsförhållanden. Det avslöjar inte minst antalet avvikare. Inte sällan väntar en rättslös tillvaro i utkanten av samhället bortom allt vad sociala skyddsnät och drägliga arbetsvillkor heter. Ändå väljer många just det.

Att de är svåra avslöjas också av myndigheternas ovilja att ta i dem. Trots att politiker talar om vikten av återvändande och lyfter fram det i regleringsbrev till myndigheterna, så prioriterades de ner inom Polisen och Migrationsverket. Det uppmärksammade Delegationen för migrationsstudier, Delmi, i en rapport från februari.

Den migrationspolitiska kommittén diskuterar nu att förlänga tiden mellan att den som får avslag på sin asylansökan kan söka igen från dagens fyra år till tio år. Om det kan få fler att återvända frivilligt borde det välkomnas brett. Oavsett hur generös migrationspolitik man önskar, innebär asylprövning trots allt att den som får avslag måste lämna. Det finns heller inget medmänskligt i att människor lämnas kvar i samhällets utkanter.

Preskriptionstiden är dock bara en av många frågor i sammanhanget. Politiken sänder fler tvetydiga signaler, som knappast underlättar myndigheternas arbete. Möjligheten till spårbyte från asyl- till arbetskraftsinvandring är en sådan, de nya chanser till prövning som gymnasielagen från 2018 gav är en annan.

Ett nej är ett nej, men som det ser ut i dag kan ett nej också vara ett ja, eller ett kanske. Om något borde vara ledord för en ny migrationspolitik är det förutsebarhet och konsekvens, och då inte bara retorik, utan i praktik. Visst, det finns ingen politik utan målkonflikter, men det måste vara ett slut på att ge människor falska förhoppningar genom avsteg och undantag.

Lika viktigt som det är med ett ordnat mottagande, är det också med ett ordnat återvändande. Frivilligt återvändande gynnar alla inblandade, och Delmi-rapporten lyfter särskilt vikten av informationsinsatser. Det kan till exempel handla om att redan inledningsvis i asylprocessen fokusera på vad återvändande innebär för de många som har små chanser att få uppehållstillstånd.

Sen kommer vi aldrig ifrån att många oavsett politikens signaler inte kommer samarbeta med myndigheterna. Därför behövs även förvarsplatser, oanmälda arbetsplatsbesök och inre utlänningskontroller i samband med biljettkontroller i kollektivtrafiken. Skuggsamhällen ska aldrig accepteras.

Tobias Samuelsson

Läs mer

Sjukstuga i Krif – ”Vi tar inga risker”

Sport

Sjukstuga i Krif – ”Vi tar inga risker”

Kalmar HC vann knappt

Susanne Jansson.

Kultur

På gränsen mellan spänning och skräck

Havet skrämmer och lockar, och Susanne Jansson balanserar skickligt på gränsen mellan det naturliga och övernaturliga, skriver recensenten Bella Stenberg.

Författaren och översättaren Dmitri Plax har skrivit en drygt sexhundra sidor lång bok fylld av hågkomster, förtvivlan och kärlek, allt ackompanjerat av egna illustrationer.

Kultur

Kämpar mot tiden för att hålla kvar minnet av den älskade sonen

Författaren och översättaren Dmitri Plax son Peter mördades i augusti 2019 av en skolkamrat.

Agneta Pleijel är aktuell med boken ”Dubbelporträtt. En roman om Agatha Christie & Oskar Kokoschka”.

Kultur

Ömsint insikt när Pleijel diktar om Agatha Christies konstnärsmöte

I ”Dubbelporträtt” möts två starka konstnärliga och litterära personligheter i en insiktsfull dialog om konsten och livet.

Nina Björk står för levande motstånd

Veckans böcker

Nina Björk står för levande motstånd

Recensenten Fedja Wierød Borčak har läst en bok som sprudlar av energi och intellektuell fantasi.

Arkivbild.

Tingsryd

I natt: Flera män skadade vid bygdegård – tre till sjukhus

Polisen larmades till en tillställning vid bygdegård i Tingsryd.