En företagspolitik som är skadlig för Sverige

Ledare Artikeln publicerades
Foto:Larsen, Håkon Mosvold

Nordea hotar att flytta sitt huvudkontor utomlands om bankavgifterna höjs. Flygbolaget Norwegian meddelar att de kan strunta i att förlägga ny verksamhet till Arlanda om regeringens flygskatt blir verklighet. Sverige är återigen på god väg att bli ett land som snarare stöter bort än attraherar företagande.

Av regeringens bankskatt blev det inget av. Förslaget fick sådan massiv kritik i remissförfarandet att det blev omöjligt för finansminister Magdalena Andersson (S) att gå vidare. I stället meddelade regeringen och Vänsterpartiet att de avser att höja de så kallade resolutionsavgifterna för bankerna (25 februari 2017).

Det fick Nordeas vd Casper von Koskull att tala klarspråk i förra veckan (DI 13 mars). Blir en sådan höjning verklighet är risken stor att företaget flyttar sitt huvudkontor utomlands.

Ja, varför ha kvar huvudkontoret i Sverige om det är mer gynnsamt att ha det i andra länder?

  Finansministerns motdrag - att det skulle finnas fördelar med en Nordeaflytt - var uppseendeväckande.

  Samma vecka som ordväxlingen mellan Nordea och finansministern ägde rum meddelade finansmarknadsminister Per Bolund (MP) att regeringen kommer att lägga in förslaget om flygskatt i höstbudgeten.

  Som ett brev på posten kontrade Norwegians vd Bjørn Kjos att en sådan skatt hotar företagets planer på att göra Arlanda till ett långdistansnav.

  Ja, varför lägga verksamhet i Sverige om villkoren är mer gynnsam i andra länder?

  En gång i tiden drev Sverige en ödesdiger skattepolitik som drev företagande och företag ur landet. Resultatet blev att kapital och arbetstillfällen hamnade utomlands - till andra länders glädje. Nu är regeringen på god väg att göra samma misstag igen.

  Sverige ska vara ett land som attraherar företagsinvesteringar och vi ska värna de företag som finns här. Det är bedrövligt att regeringen driver en politik i rakt motsatt riktning. Punkt.