GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Elkunder i södra Sverige borde få större kompensation

Det är bra att regeringen föreslår en elpriskompensation med anledning av de skyhöga elpriserna. Men förslaget till kompensation är orättvist utformat för elkunderna i södra Sverige där elen varit betydligt dyrare än i norr.
Publicerad 13 januari 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Foto: Johan Nilsson/TT

I takt med att elpriserna har rusat har det politiska trycket mot regeringen att agera ökat. I BLT har man kunnat läsa hur prisrekorden slår mot vanligt folk. ”Jag visste ju att det skulle bli dyrare men jag trodde aldrig att det skulle bli så dyrt. Jag vågar inte ens tänka på var den landar i januari”, säger studenten Jessica Svensson från Asarum i en intervju i dagens tidning. Trots endast en liten ökning i elförbrukning dubblerades hennes elräkning från november till december.

Samma dag som partiledarna möttes för debatt i riksdagen, passande nog, meddelade finansminister så Mikael Damberg (S) och energiminister Khashayar Farmanbar (S) att regeringen vill kompensera hushållen för de skyhöga elpriserna som överraskat många.

”Man får intrycket av att regeringen blivit tagit på sängen av den kraftiga opinionen och slängt ihop något i panik.”
Anders Gustafsson

Något färdigt förslag presenterades dock inte. Under presskonferensen framkom att ett hushåll med en konsumtion över 2 000 kWh per månad under december, januari och februari ska få 2 000 kronor i kompensation av staten per månad, alltså sammanlagt maximalt 6 000 kronor. Hur mycket hushåll med en lägre elförbrukning ska få framkom inte. Inte heller vilka hushåll som blir helt utan, och sådana måste finnas eftersom bara 1,8 miljoner hushåll av sammanlagt 4,8 miljoner hushåll ska komma i fråga för regeringens förslag.

Att regeringen inte kan presentera ett mer utarbetat förslag är förvånande med tanke på att diskussionen om elpriserna har pågått ett bra tag nu. Intresseorganisationen Villaägarna krävde exempelvis politiska åtgärder redan i oktober. Man får intrycket av att regeringen blivit tagen på sängen av den kraftiga opinionen och slängt ihop något i panik.

Att hushållen kompenseras för de exceptionella elpriserna är bra men sättet regeringen väljer att göra det på lämnar en del övrigt att önska, framför allt för oss i södra Sverige.

Sverige är indelat i fyra elprisområden och det är i elområde tre och fyra som elpriserna har stuckit i väg ordentligt under hösten och vintern. Elkunder i samtliga kommuner i Norrbottens län, Västerbottens län, Jämtlands län och några andra kommuner i norr har dessutom reducerad elskatt utöver att de har haft lägre elpriser.

På grund av de olika elpriserna i de olika elområdena har en villaägare i Karlskrona eller Karlshamn med rörligt elpris och en förbrukning på 1999 kWh per månad en mycket högre elräkning än en villaägare i Luleå som förbrukar betydligt mer. Men trots det innebär regeringens förslag att villaägaren i Luleå får ett högre bidrag än villaägaren i Karlskrona eller Karlshamn, trots att de senare har betydligt högre elräkningar.

Eftersom prisvariationerna i landet är så stora borde regeringen ha tagit fram en elpriskompensation som tar regional hänsyn. Det hade varit mer rättvist om regeringen i stället tillfälligt slopat all skatt på el – då hade elpriskompensationen varit större ju högre elpriset varit.

Efter den här vinterns många prisrekord på el behöver en större diskussion om skatterna på el och indelningen av Sverige i fyra elområden komma igång. Sydsvenska Industri- och handelskammaren kräver att de fyra elprisområdena ersätts med ett enda så att Sverige får ett nationellt elpris. Det är också svårförståeligt varför vi ska ha skyhöga skatter på el när vi kraftigt behöver öka elproduktionen framöver.

Vi måste också se till att vi kan få mer planerbar elproduktion i södra Sverige. De senaste decenniernas stängning av kärnkraftsreaktorer i regionen har varit ett gigantiskt misstag. Denna vinter hade vi verkligen behövt de nedlagda kärnkraftsreaktorerna.

Anders GustafssonSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.