Eliasson har bränt sina skepp

Ledare Artikeln publicerades
Dan Eliasson, rikspolischef, intervjuas.
Foto:Björn Larsson Rosvall/TT
Dan Eliasson, rikspolischef, intervjuas.

Polisen hävdar att de inte har begått något fel. Samtidigt framgår det klart och tydligt av ett beslut från april 2105, som Ekot har tagit del av, och som rikspolischef Dan Eliasson har skrivit under, att han har vetat precis vad han har gjort. Det måste han få ta konsekvenserna av.

Det här är polisens huvudsakliga argumentationslinje: Allt bygger på ett missförstånd. IT-nätverken har hanterats av polisen själva, och därför har inget avsteg gjorts från bestämmelserna. Därmed har heller inget fel heller begåtts. Känslig information har inte förts över till det externa företaget.

Samtidigt har företaget CGI suttit på annan plats än polisen. Det är uppenbart att informationen behövt transporteras - och i det läget har ett annat krypto än Försvarsmaktens godkända använts. Vilket krypto som har använts är inte känt, inte heller vilka uppgifter som har förts över.

Rikspolischef Dan Eliasson har skrivit under beslutet själv. I det står det, enligt Ekot: ”att inte använda krypto godkänt av Försvarsmakten innebär en risk att signalskyddet inte är tillräckligt säkert för den information som ska kommuniceras”.

  Tydligare än så kan det ju inte bli.

  Man kan på många vis ogilla hur rikspolischef Dan Eliasson utför sitt uppdrag och hur han har valt att hantera polisens omstrukturering. Man kan med rätta tycka att det är skandalöst när han ger luft för sina privata, politiska åsikter. Man kan också tycka att han framstår som arrogant när han som chef skriver brev till sina anställda om hur utvilad och full av energi han är efter sommaren.

  Men det här handlar om avsteg från sådant som är ämnat att skydda riket. Människors liv och säkerhet, väl och ve. Det är också avsteg från de tydliga bestämmelser som säger, att bara regeringen kan fatta vissa beslut. Något sådant beslut finns inte, uppger regeringskansliet till Ekot.

  Har Eliassons tilltag skett med berått mod, eller har det skett av ren okunskap? Egentligen spelar det ingen roll. Det här är bestämmelser som en rikspolischef ovillkorligen måste känna till och lyda under.

  Två fall är visserligen inte tillräckligt för att se ett mönster, men är det en slump att två svenska myndighetschefer på kort tid kan ha ertappats med att överskrida sina befogenheter?

  Dan Eliassons meritlista hittills har gjort att vi på BLT:s ledarredaktion redan har bestämt oss för att han är olämplig som rikspolischef.

  Men nu måste regeringen ta sitt förnuft till fånga och sparka honom från posten - om justitieminister Morgan Johansson har någon som helst råg i ryggen. Eliasson har bränt sina skepp.