"Ekonomisk vinning kan inte alltid vara drivkraften för att göra något extra."

Ledare Artikeln publicerades
Höga skatter - bra eller dåligt för våra barn och barnbarn?
Foto:Kallestad, Gorm
Höga skatter - bra eller dåligt för våra barn och barnbarn?

Angående gästkrönikan av Kajsa Dovstad "Jag är hellre ledig än ger ett gåvobrev till staten" (BLT den 6 november).

Dovstad skrev i dagens ledare att hon är hellre ledig än ger ett gåvobrev till staten. Vi förstår därmed Dovstads inställning till individens ansvar och plats i samhället "jaget före laget". Bara Dovstad får sänkt skatt och hög betald läkarlön, så spelar det mindre roll hur det ser ut för de svaga i samhället. Har man sämre förutsättningar får man nöja sig med lite sämre levnadsstandard.

I det segregerade Sverige som alliansen påskyndat kommer de välbeställda fortsatt kunna köpa bättre sjukvård, bättre skolor och bosätta sig i säkrare bostadsområden.

Är det inte tufft att betala skatt?

  Såklart det är! Det är jobbigt och påfrestande att se delar av dina intjänade pengar försvinna till staten. Så tycker i stort sett alla, men om du genom att betala skatt till samhället (till oss alla), så är du inte bara tuff, du är också långsiktigt ansvarstagande! Vilket samhälle vill du se dina barn och barnbarn växa upp i?

  Hur många av oss har inte gett "gåvobrev" till samhället utan att få ekonomisk vinning av detta? Vi har gjort lumpen, kämpat med frivilla organisationer, ordnat bytaredagar, fixat grannsamverkan och så vidare. Ekonomisk vinning kan inte alltid vara drivkraften för att göra något extra. Det kan vara plikt, intresse, solidaritet, lojalitet, ansvarskänsla och så vidare som får en civilperson att ställa upp för samhället.

  Det är lite sorgligt när man läser att Dovstad är lycklig när hon får tala med politiker som inte tycker att det är tufft att betala skatt.

  Fredrik Henriksson, Asarum

  Svar: Jag vill leva i ett Sverige där den som arbetar hårt får lön för mödan. Så är det inte i dag. Tack vare de höga marginalskatterna är det i princip omöjligt att arbeta sig till rikedom. Det enda sättet att tjäna pengar - om du inte ärver ett företag eller en förmögenhet - är genom att göra bostadskarriär. En läkare tjänar många gånger mer på att vara hemma och renovera sitt hus än att jobba som läkare. Är det en vettig skattepolitik?

  Välfärden skulle vinna på att fler människor tyckte att det var lönt att utbilda sig och gå till jobbet. På 1990-talet var även Socialdemokraterna för “häften kvar”-principen - riktlinjen att marginalskatten aldrig skulle vara högre än att du för varje intjänad hundralapp får behålla femtio kronor själv.

  Att den modellen har frångåtts är inte rättvist mot de som anstränger sig och bidrar till våra gemensamma resurser. Sverige har nu världens högsta marginalskatter. En sänkning är knappast ett hot mot offentlig sektor. Det skulle däremot vara ett slag i magen på alla som inte vill unna andra framgång.

  Kajsa Dovstad