Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Carl-Vincent Reimers: Efter M-kriget, kan vi prata sakpolitik?

Att regionrådet Emma Stjernlöf avgår måste bli en nystart för alliansen. Regionens strukturella problem skriker efter lösningar och borgerlig sakpolitik.
Carl-Vincent ReimersSkicka e-post
Publicerad 4 juni 2021
Carl-Vincent Reimers
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Blekinge Läns Tidning politiska etikett är oberoende liberal.
Konflikten kring regionrådet Emma Stjernlöf (M) har nått vägs ände.
Konflikten kring regionrådet Emma Stjernlöf (M) har nått vägs ände.Foto: Staffan Lindbom

Under fredagen meddelade regionrådet Emma Stjernlöf att hon avgår från sina uppdrag i region Blekinge. Formellt sitter Stjernlöf kvar till den 30 september och hon kommer fortsatt vara medlem i Moderaterna.

Att Stjernlöf lämnar kommer som en blixt från en klar himmel, efter en tids tystnad från såväl Moderaterna som övriga alliansstyret. Att det nu ändå sker visar att konflikten med regionrådet och den moderata gruppen förblivit olöst.

”Man kan bara ta beklaga att första gången ett borgerligt styre tar makten från den försuttna socialdemokratin i röda Blekinge så slutar det med kaos och splittring.”
Carl-Vincent Reimers
Annons

Man kan ha olika uppfattning om vem som bär ansvaret för konflikten, men till syvende och sist är politik ett lagarbete som utan förtroende blir en ändlös pajkastning. Hittills har allt syre, såväl medialt som internpolitiskt, slukats av personkonflikten till nackdel för sakpolitiken.

Det är bara att beklaga att första gången ett borgerligt styre tar makten från den försuttna socialdemokratin i röda Blekinge så slutar det med kaos och splittring. Naturligtvis påverkar det väljarna inför nästa val. Just därför måste regionalliansen nu visa väljarna att man är vuxna nog att gå vidare från den infekterade konflikten och sätta sakpolitiken främst.

Det saknas inte heller regionala utmaningar för Blekinge och länet skulle må bra av konkret, borgerlig reformpolitik. Blekinges kommuner är splittrade i synen på regional utveckling och behöver ett regionstyre som kan ena regionen kring särskilt strategiska satsningar. Det gäller inte minst centrala infrastrukturinvesteringar för att räta ut järnvägen mellan Karlskrona och Karlshamn.

Också inom vården finns stora utmaningar. Blekinge har relativt sett höga kostnader och en ineffektiv vårdapparat. Ett konkret exempel är att man fortfarande inte kan boka tid till vårdcentralen online, vilket oppositionens Markus Alexandersson (S) uppmärksammade i en debattartikel i BLT i februari. Det är bara ett exempel där regionen borde dra lärdomar av den digitala innovation som den privata vårdsektorn driver för att effektivisera vården och ge mer valuta för varje skattekrona.

Ett annat är att på bred front rulla ut en infrastruktur för digitala läkarbesök, som kostar betydligt mindre än fysiska läkarbesök, och därmed gör medel tillgängliga för den riktigt kostnadsintensiva vården. Där har den privata vårdtjänsten KRY drivit den offentliga vården framför sig.

Lägg därtill Blekinges åldrande befolkning som kräver att vi bättre hushåller med de regionala resurserna för att ge bästa möjlig vård till alla.

Med andra ord saknas det knappast sakfrågor att sätta tänderna i för ett borgerligt styre. Men då får man lägga personkonflikterna åt sidan börja ägna sig åt politik i stället.

Annons
Annons
Annons
Annons