GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Krönika: Dumheterna fortsätter: nu föreslås skrotningspremie för gamla vedspisar

Boverket föreslår skrotningspremie för gamla vedspisar och kaminer. Det är ett huvudlöst förslag att skattebetalarnas pengar ska gå till att förstöra vårt kulturarv. En skrotningspremie försämrar också vår krisberedskap.
Publicerad 24 januari 2018 • Uppdaterad 28 maj 2019
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Foto: Marcus Palmgren

Från och med i sommar kommer nya regler att börja gälla för den som vill installera en äldre vedspis eller kamin.

De nya reglerna kommer att försvåra för dem som vill nyinstallera äldre vedspisar och kaminer i befintlig bebyggelse, exempelvis i ett hus där de tidigare rivits ut, och för den som vill återbruka en gammal vacker järnspis eller järnkamin i en nybyggnation. I det senare fallet innebär de nya reglerna totalstopp. Detta eftersom de gamla vedspisarna har svårt att leva upp till de nya utsläppskraven.

De nya reglerna är ett hårt slag för dem som vill värna ett levande kulturarv, dit våra gamla vackra järnspisar och järnkaminer onekligen hör. Därför har det inte varit förvånande att de nya reglerna fått möta hård kritik från byggnadsvårdsintresserade.

Men det är faktiskt så att fler förändringar gällande äldre vedspisar och kaminer kan vara på gång.

I en rapport från december föreslår Boverket att en skrotningspremie för äldre kaminer och vedspisar införs. Med äldre kaminer och vedspisar avses sådana som är tillverkade före 2007. Bakgrunden till rapporten, och förslaget, är ett uppdrag myndigheten fick av regeringen i regleringsbrevet för 2017.

Premien föreslås vara på 2 000 kronor för den som river ut sin gamla vedspis och kamin och kör den till soptippen. Stödet föreslås också betalas ut oavsett om man ersätter den gamla vedspisen eller braskaminen med en ny.

I rapporten står det rakt ut att ett av syftena med skrotningspremien är att hindra återbruk av gamla kaminer som inte lever upp till de nya reglerna: ”Skrotningspremien ska uppmuntra innehavaren av en uttjänt anordning att lämna den för annan avfallshantering än återanvändning.” Och vidare: ”Stödet är ett rent skrotningsstöd som ska bidra till att färre gamla produkter säljs på andrahandsmarknaden.”

På ren svenska betyder det alltså att Boverket vill att skattebetalarnas pengar ska gå till att äldre järnspisar och och järnkaminer slängs på tippen snarare än återbrukas. Människor ska alltså få ekonomiska incitament att göra sig av med en mycket uppskattad del av vårt byggda kulturarv.

En skrotningspremie innebär också att vår krisberedskap försämras om den leder till att människor slänger gamla vedeldade rumsvärmare utan att ersätta de gamla med nya. Det tycker man, rimligtvis, går stick i stäv med Försvarsberedningens tal om att vi svenskar måste vara förberedda på att klara oss själv i en vecka utan stöd från det offentliga.

Rapporten från Boverket ligger nu på regeringens bord. Man får hoppas att bostadsminister Peter Eriksson (MP) har vett nog att slänga skrotningspremien i papperskorgen även om förslaget är ett resultat av ett regeringsuppdrag. En skrotningspremie för gamla vackra järnspisar och järnkaminer vore en attack på vårt kulturarv och riskerar att försämra den svenska krisberedskapen. Skrotningspremien är inget annat än ett helt huvudlöst förslag.

Anders GustafssonSkicka e-post