Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Dubbelmoral var ordet för dagen

Det är höjden av hyckleri av staten att den vill stoppa microcatering – alltså hemleverans av mat och alkohol från lokala krögare – samtidigt som Systembolaget i stora delar av Sverige numera erbjuder hemleverans av alkohol, en verksamhet som dessutom expanderar under året.
Publicerad 8 juli 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Louise Erixon (SD).Foto: Johan Nilsson/TT

Krögare i Sölvesborg som kör hem mat till kunder kan numera även erbjuda hemleverans av alkoholhaltiga drycker till maten, om krögaren har erforderliga tillstånd från kommunen det vill säga.

Detta blev möjligt efter ett delegationsbeslut av kommunstyrelsens ordförande Louise Erixon (SD) under våren. Den förändrade synen på servering och catering öppnar upp för vad som numera populärt kallas för microcatering, som förutom i Sölvesborg också finns i Växjö.

Annons

Denna lilla näringslivsvänliga och frihetliga förändring har dock väckt ett ramaskri utan dess like bland länets organiserade nykterister och Länsstyrelsen i Blekinge har inte sett med blida ögon på tilltaget.

Sistnämnda myndighet riktar nu allvarlig kritik mot Sölvesborgs kommun och kräver att kommunen senast den 7 september ska återkomma med hur den ska åtgärda bristerna, det vill säga stoppa microcatering, vilken myndigheten anser bryter mot alkohollagen.

”Det kanske länsstyrelsen har rätt i men låt oss lämna juridiken där hän och i stället ägna oss åt rimlighet och proportioner för ett ögonblick.”
Anders Gustafsson

Det kanske länsstyrelsen har rätt i men låt oss lämna juridiken där hän och i stället ägna oss åt rimlighet och proportioner för ett ögonblick.

Kommer alkoholismen att skena till följd av att folk kan få en flaska vin eller några starköl hemlevererad tillsammans med restaurangmaten? Knappast. Den som vill supa sig full har rimligen många andra enklare, och framför allt billigare, sätt att förse sig med alkohol än att beställa hem den från krogen.

Dessutom erbjuder Systembolaget i dag hemleverans i stora delar av Sverige och under 2021 planeras hela landet att omfattas av denna service. Ett kolli kostar 120 kronor att få levererad hem till dörren och ett sådant rymmer upp till 12 helflaskor eller 6 boxar eller 24 mindre burkar – betydligt mer än tillräckligt för en middag hemma vid köksbordet.

Vän av ordning undrar förstås varför det är mer ansvarsfullt när staten levererar hem flaskor till dörren än att en lokal krögare gör det, dessutom tillsammans med mat?

Det är viktigt med en socialt ansvarsfull alkoholpolitik. Men att vinbönder ska kunna sälja några flaskor vin till besökande vinentusiaster, att även matvagnar ska kunna ha stadigvarande alkoholtillstånd, att krögare ska få kunna leverera en flaska vin till den hemkörda maten eller att Systembolaget erbjuder hemleverans av ett flak öl står inte i strid med en sådan alkoholpolitik. En ansvarsfull alkoholpolitik är inte detsamma som att säga nej till precis varje förslag om förändring.

Aktuell forskning av David Sundén pekar framför allt på vikten av priset på alkohol för att begränsa konsumtionen och att det är på grund av alkoholskatterna som alkoholkonsumtionen i Sverige är lägre än i andra jämförbara länder. Det finns därför goda skäl till att vi i Sverige har höga alkoholskatter men det talar samtidigt för att vi kan tillåta gårdsförsäljning och microcatering utan att vi återvänder till 1800-talets supande.

Anders GustafssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons