GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Du ska stå med mössan i hand och vara tacksam

Att finansministern vill höja skatten på sparande är inget olycksfall i arbetet. Det är klassisk socialdemokratisk politik att staten ska håva in alla pengar – sedan ska du stå där med mössan i hand och känna tacksamhet när du får några brödsmulor tillbaka.
Att Magdalena Andersson vill försämra reglerna för sparande är klassisk socialdemokratisk politik.
Att Magdalena Andersson vill försämra reglerna för sparande är klassisk socialdemokratisk politik.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.

Sparande har aldrig varit en del av de socialdemokratiska samhällsbygget. Att människor ska ha egna pengar på banken som de bestämmer över själva uppmuntras inte.

Genom stor uppfinningsrikedom håvar staten, i flera led, in en stor del av dina intjänade pengar: arbetsgivaravgifter, inkomstskatt, konsumtionsskatter och kapitalskatt. För många handlar det om merparten av de intjänade pengarna.

Sedan när vi är i behov av pengar är det till staten vi ska vända oss till. Då ska vi stå där med mössan i hand och be våra politiker om att få tillbaka de pengar vi själva betalat in. Till på köpet ska vi känna tacksamhet för allt vi ”får”.

På senare tid har dock ljuset gått upp för allt fler: våra politiker har inte visat sig vara någon pålitlig förvaltare av våra tillgångar. Trots skyhöga skatter misslyckas staten med att sköta de mest grundläggande åtaganden.

"Att människor har egna pengar på banken – det är inte så det är tänkt att det ska vara."

Under hela våra arbetsliv betalar arbetsgivaren in pengar till vår framtida pension. Alla inbetalningar leder dock inte till pensionsrätter. Nej, över en viss nivå försvinner de rakt in i statskassan. Snopet! Misslyckandet med jobbpolitiken och det växande Bidragssverige slår också mot pensionerna.

Oron över pensionerna har fått många att se om sitt hus. Sparformen med investeringssparkonton som funnits sedan 2012 har blivit en succé bland svenska folket. I dag har över tre miljoner svenskar ett ISK-konto.

Men sparande tillhör som sagt inte den socialdemokratiska samhällsmodellen. Att människor har egna pengar på banken – det är inte så det är tänkt att det ska vara.

ISK har varit ett rött skynke för Socialdemokraterna sedan dag ett och nu vill finansministern försämra sparformen – vilket rönt stor uppmärksamhet.

Att finansministern vill försämra ISK-sparandet följer samma mönster som de privata vårdförsäkringarna som växt i takt med vårdköerna: Först misslyckas politikerna med sin del av samhällskontraktet varpå människor söker alternativa lösningar varpå vänsterpolitiker skriker om hur orättvist allt är. I stället för självrannsakan och löfte om bot och bättring ger man sig på dem som för egen maskin och ansträngning försöker täcka upp för den misslyckade politiken.

Eller som det står svart på vitt i S-rapporten som kräver höjd skatt på sparande: ”En viktig skillnad mellan den socialdemokratiska frihetssynen och den liberala, är att vi inte nöjer oss med att alla i teorin har samma medborgerliga rättigheter. Vi eftersträvar jämlika och rättvisa utfall.”

Tro inte att det rör sig om något olycksfall i arbetet att S nu ger sig på spararna. Rättvisa ska uppnås till varje pris, även till priset att alla ska ha det lika dåligt.

Läs mer