GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Anders Gustafsson: Du blev historisk men inte riktigt som du tänkt

Magdalena Andersson hann inte ens tillträda som regeringschef innan hon fick be om att entledigas. Det rödgröna regeringskaoset saknar motstycke.
Anders GustafssonSkicka e-post
Publicerad 24 november 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Anders Gustafsson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. politiska etikett är .
Magdalena Andersson (S), är historisk – på flera sätt.
Magdalena Andersson (S), är historisk – på flera sätt.
Foto: Erik Simander/TT

Den 24 november 2021 är en historisk dag. För första gången har riksdagen valt en kvinna som statsminister, passande nog exakt 100 år sedan kvinnor fick rösträtt, och personen i fråga, Magdalena Andersson, är synnerligen väl rustad för ämbetet. Den saken råder det ingen tvekan om.

Men den 24 november 2021 kommer även att bli inskriven i historieböckerna för hur Anderssons regeringsunderlag klappade samman fullständigt – innan hon ens hann tillträda som regeringschef.

Redan på morgonen meddelade Centerpartiet att partiet inte stödjer regeringens budget – trots att de skulle släppa fram Andersson som statsminister – vilket på eftermiddagen ledde till att Moderaternas, Kristdemokraternas och Sverigedemokraternas budget vann budgetomröstningen.

”Var inte Annie Lööfs poäng att hålla ytterkanterna borta från inflytande?”
Anders Gustafsson

Det var en anmärkningsvärd utveckling ur ett centerpartistiskt perspektiv. Först släpper Centerpartiet igenom en socialdemokratisk statsminister efter förhandlingar mellan regeringen och Vänsterpartiet. Sedan släpper samma Centerparti fram en budget som förhandlats mellan Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. Var inte Annie Lööfs poäng med ”den breda mitten” att hålla ytterkanterna borta från inflytande?

Att högeroppositionens budget vann ledde lite senare på eftermiddagen även till att Miljöpartiet valde att lämna Magdalena Anderssons regeringskoalition. Alltså: Samma parti som på morgonen ingick i Andersson regeringskoalition när riksdagen höll statsministeromröstningen hoppade av den på eftermiddagen. Detta trots att problematiken med budgeten varit känd sedan sommarens regeringskris, då Stefan Löfven avsattes och januariöverenskommelsen föll.

Länge var Socialdemokraterna sinnebilden för politisk stabilitet. Tage Erlander regerade så länge att han blev en landsfader för svenska folket. Regeringskriser var något som borgerliga regeringar höll på med. Den tiden är nu förbi. Sedan valet 2014 har regeringskris avlöst regeringskris och vid flera tillfällen har Socialdemokraterna tvingats regera på oppositionens budget.

Nu kommer riksdagen att hålla ännu en statsministeromröstning. Det tog bara några timmar från det att Andersson valdes till hon begärde att bli entledigad av talmannen.

Så här kan Sverige inte styras. Vi kan inte befinna oss i ständig politisk kris. Vi måste få en regering som kan ta tag i de mycket allvarliga samhällsproblem som finns ute i verkligheten och som inte ständigt är upptagen med att lösa ut kriser inom det egna regeringsunderlaget.

Från Centerpartiet, Miljöpartiet och Socialdemokraterna har det sedan mandatperioden inleddes hetat att man agerar för att rädda den svenska demokratin. Men om det är något som skadar förtroendet för demokratin bland folket så är det detta politiska spel utan ände.

Men för all del, grattis Magdalena Andersson. Du är nu historisk. Kanske inte riktigt på det sätt du föreställt dig men ändå historisk.

NB. Texten har uppdaterats

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.