GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Driv inte kapital och företagare ur landet!

En ny förmögenhetsskatt är direkt skadlig för Sverige. Att återinföra en skatt som drev entreprenörer och kapital ut ur landet är en synnerligen dålig idé.
Miljonärsskatt en riktigt dålig idé. På bilden Ingvar Kamprad
Miljonärsskatt en riktigt dålig idé. På bilden Ingvar Kamprad
Foto: Ola Torkelsson/TT
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.

En gång i tiden gjorde sig Sverige ökänt som en framgångsrik exportnation av entreprenörer.

En häxbrygd av höga marginalskatter, arvs- och gåvoskatt, förmögenhetsskatt och hot om löntagarfonder fick några av 1900-talets främsta svenska entreprenörer att fly landet, däribland familjen Rausing, Fredrik Lundberg och Ingvar Kamprad. Inför valet 1976 diktade hela Sveriges Astrid Lindgren om Pomperipossa i Monismanien, som betalade 102 procent i marginalskatt.

Detta var samtidigt som det var förbjudet för andra än statens TV-bolag att sända ut rörlig bild och Systembolaget var stängt på lördagar. Å, du sköna underbara folkhem.

Sedan dess har företagsklimatet i Sverige blivit bättre och det kan vi tacka både socialdemokratiska och borgerliga regeringar för.

Numera behöver familjeföretag inte säljas vid arvskiften. Just generationsväxlingar i familjeföretag var ett huvudskäl till att en enig riksdag ställde sig bakom arvs- och gåvoskattens borttagande. Förmögenhetsskatten avskaffades av alliansregeringen 2007 för att kapital och framgångsrika företagare skulle stanna i landet och göra oss som nation rikare. Skattetrycket har successivt sjunkit.

I takt med att Sverige har blivit mer företagarvänligt har ojämlikheten i samhället också växt. Ur ett snävt jämlikhetsperspektiv är det inte bra att det finns människor som startar framgångsrika företag som skapar populära produkter och tjänster och därmed blir miljonärer. För när någon blir rik växer skillnaden till alla andra och det är enligt Partiboken orättvist.

"Att människor blir rika är i grund och botten något bra som inte behöver straffbeskattas."

Den trångsynta analysen missar det faktum att ekonomin inte är ett nollsummespel. Den enes bröd är inte den andres död. Företagare anställer människor som därigenom får lön. Från vinster och löneskatter strömmar pengar in till statskassan som går till välfärd i form av sjukvård och utbildning. Att människor blir rika är i grund och botten något bra som inte behöver straffbeskattas.

När Socialdemokraterna med Magdalena Andersson (S) i spetsen nu lanserar en ”miljonärsskatt” bortser de från hur värden i samhället skapas och hur människor av kött och blod agerar. Med en återinförd förmögenhetsskatt skulle Sverige ta steg tillbaka till den tid då våra mest framgångsrika företagare drog utomlands – till allas vår förlust. Definitionen av galenskap är att göra samma sak igen och igen och förvänta sig andra resultat, som Albert Einstein sa.

Och samtidigt som finansministern vill se återinförd förmögenhetsskatt — jämte höjd skatt på företagande och sparande – berättar Miljöpartiet att de vill se en ny progressiv fastighetsskatt. En stilla tanke skänks till Annie Lööf och hennes Centerparti som öppnat upp för att ingå i en S-ledd regering efter nästa riksdagsval.

Läs mer