GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Anders Gustafsson: Dö kan man väl åtminstone få göra utan att betala skatt, LO?

Ny LO-rapport argumenterar för att arvs- och gåvoskatten återinförs. Det är ett mycket dåligt förslag som skulle få allvarliga konsekvenser för Sverige. Det lär inte heller locka tillbaka väljare till vänstern.
Anders GustafssonSkicka e-post
Publicerad 27 november 2018
Anders Gustafsson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. politiska etikett är .
I en ny LO-rapport argumenterar man för att arvs- och gåvoskatten ska återinföras.
I en ny LO-rapport argumenterar man för att arvs- och gåvoskatten ska återinföras.

Det är snart 14 år sedan Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Socialdemokraterna avskaffade den allmänt mycket illa omtyckta, och för Sverige så skadliga, arvs- och gåvoskatten. Men i en ny LO-rapport argumenterar nu det socialdemokratiska LO för att någon form av arvs- och gåvoskatt ska återinföras - i jämlikhetens namn.

Det är ett mycket dåligt förslag och Göran Persson (S) hade goda motiv när han avskaffade den. Tyvärr är det viktiga insikter som LO verkar ha glömt eller som de har förträngt.

Huvudanledningen till att den socialdemokratiska regeringen valde att avskaffa arvs- och gåvoskatten var att den försvårade familjeföretagens generationsskiften. Eftersom många företagare ofta har sina tillgångar låsta i företaget innebar arvsskatten många gånger att de tvingades sälja av delar eller till och med hela företaget för att kunna betala skatten. Arvsskatten var därmed direkt skadlig för företagande och entreprenörer.

Arvs- och gåvoskatten i kombination med förmögenhetsskatten, som LO-rapporten också anser bör återinföras någon gång i framtiden, ledde även till att företagare och kapital lämnade landet. Det var givetvis bra för andra länder, men inte för Sverige som gick miste om investeringar och skatteintäkter.

Även om LO bekämpar företagarna av ideologiska skäl borde de oroa sig över detta eftersom företagarna också är de anställdas arbetsgivare. En politik som straffar företagarna drabbar i slutändan arbetstagarna, de LO säger sig värna.

Men det finns också andra goda argument som talar emot en återinförd arvs- och gåvoskatt: de pengar som går i arv är redan beskattade.

När de en gång har tjänats in har den som tjänade dem betalat inkomstskatt. Och som bekant har Sverige mycket höga inkomstskatter. När dessa har sparats har kapitalskatt betalats in på avkastningen. Arvs- och gåvoskatten är alltså en skatt som läggs ovanpå alla de skatter som redan har betalats in. Den som har arbetat ihop en liten förmögenhet åt sina arvingar har gjort rätt för sig och genom alla skatter bidragit till det gemensamma. Efter ett liv i högskattesamhället Sverige kan man väl åtminstone få dö utan att betala skatt?

Vänstern är stressad över att Sverigedemokraterna tagit många arbetarväljare. I det senaste riksdagsvalet röstade enbart 41 procent av LO-medlemmarna på Socialdemokraterna. Samtidigt röstade 24 procent av LO-medlemmarna på Sverigedemokraterna. S gjorde sitt sämsta val sedan demokratins genombrott. Delar av vänstern gör då analysen att man måste förstärka vänster-höger-konflikten i svensk politik för att locka tillbaka arbetarväljare. Men dessa vänsterkrafter underskattar hur illa omtyckt arvs- och gåvoskatten var. Det är ingen vinnarfråga för S.

Förslaget om ett återinförande av arvs- och gåvoskatten är därmed inte bara skadligt för Sverige, det är också ett dåligt förslag om målet är att locka väljare till vänstern. Låt arvs- och gåvoskatten vila i frid, LO.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.