DN borde visa större respekt för våra veteraner

Stockholm Artikeln publicerades
Foto:Leif R Jansson / TT

Efter decennier av medverkan i olika fredsbevarande insatser utomlands fick Sverige 2013 sitt första veteranmonument. På Norra Djurgården i Stockholm står minnesmärket "Restare" där anhöriga och andra ska kunna lägga ner kransar, hålla ceremonier och på andra sätt hedra de som stridit för vårt land. "Minnesmonumentet ska ge möjlighet till en stunds avskildhet för anhörigas minnesstunder", var en av de riktlinjer som användes vid utformandet.

Så har det knappast blivit. I helgen arrangerade exempelvis Dagens nyheter sin årliga konsert precis bredvid monumentet, för tredje året i rad. I närheten (40-45 meter ifrån) stod bajamajor och minnesmonumentet användes av besökarna både som läktare och som avlastningsplats för ölflaskor och annat skräp.

Tyvärr är det långt ifrån första gången som monumentet blir skådeplats för olika jippon. En gång spärrades monumentet till och med av när ett ölbryggeri höll festival på platsen. På veteranförbundet Fredsbaskrarnas Facebooksida vittnar anhöriga och veteraner om hur de åker ut för att rensa upp monumentet efter olika arrangemang.

    En hedersplats för våra veteraner förtjänar större respekt än så.