Sylvia Asklöf Fortell: Dialog mot en allt dovare bakgrund
Nästa vecka hålls konferensen Pax Baltica i Karlskrona. Den har arrangerats en bra bit över trettio år, beroende på hur man räknar. Själv har jag deltagit med vissa avbrott sedan åtminstone 2008 - men absolut första året var 2002. Det året tog tjetjenska separatister hela Dubrovkateatern som gisslan i Moskva. Nyheterna nådde oss under konferensen och spekulationerna kring vad som egentligen hände blev högsta prioritet.
”Spekulationerna kring vad som egentligen hände i Moskva blev högsta prioritet.”
Pax Balticas koncept - debatt om fred och säkerhet i Östersjöregionen - har under många år har varit helt given, en slags plattform för att diskutera framtidsfrågor. Men med omvärldsutvecklingen har bakgrunden blivit allt dovare. Tidigare års teman har handlat om tillbakablickar efter Berlinmurens fall, transport- miljö- och kulturfrågor, och inträdet i Nato, bara för att nämna några. I år är det Vet mer - Lev tryggare. Kunskap, i motsats till spekulationer och desinformation är grunden för att bättre förstå vad som händer omkring oss.
Föreläsningarna sker i konserthuset i Karlskrona den tredje oktober och är gratis och öppna för alla. De hålls av Mats Hjort, generaldirektör för myndigheten för psykologiskt försvar, Jens Petersson som är generalsekreterare i Svenska FN-förbundet, Gints Amoliņš som arbetar som utrikesredaktör vid Lettlands Television (LTV) och Emil Knutsson, student på civilingenjörsprogrammet i datorsäkerhet vid BTH.
Gints Amoliņš har upplevt kriget i Ukraina på marken då han befann sig i östra Ukraina vid krigets utbrott. Emil Knutsson kommer att prata om cybersäkerhet.
Själva Pax Baltica är en del av Allmänna Försvarsföreningens verksamhet, men skapas i samarbete mellan olika lokala institutioner, bland andra Litorina Folkhögskola, Marinmuseum, BLT, Marinbasen och Karlskrona kommun. Detta engagemang är viktigare än någonsin.