Det silas mygg och sväljs kameler i skandalernas värld

Ledare Artikeln publicerades
Hur många skandaler tål Karlskronaborna? Många uppenbarligen.
Foto: Anna Sunesson / TT
Hur många skandaler tål Karlskronaborna? Många uppenbarligen.

Plumpa skämt eller några öl på skattebetalarnas bekostnad leder allt som oftast till att politiker får avgå. Men för det återkommande slöseriet ställs ingen till svars.

När det nyvalda kommunalrådet Emelie Pilthammar (M) gruppsexskämtade i sociala medier gick topplocket hos allmänhet och i medier. Inte långt efter den famösa bilden hade publicerats hade såväl hon som partikollegan Nicklas Joelsson och Peter Thyrén (SD) avgått från sina uppdrag. Och visst, upprördheten var befogad. Vi kan kräva bättre takt och ton hos våra makthavare än så. Inte minst skadade det Sölvesborg.

Det var rätt att hon avgick, men jag undrar ändå följande: varför blir det sådana våldsamma reaktioner när det skämtas och kanske köps någon öl på skattebetalarnas bekostnad medan andra skandaler där miljontals eller hundratusentals skattekronor är inblandade passerar förbi utan att någon politiker får avgå?

Sommaren 2017 avslöjade SVT att Karlskrona kommun hade betalat ut miljontals kronor i felaktiga löner, på grund av felinställningar i personalsystemen och regelstridiga schemaläggningar (SVT Blekinge den 16 juni 2017). Visst uppmärksammades det stort i media, men var var det politiska ansvarsutkrävandet?

Våren 2018 avslöjade P4 Blekinge att Karlskrona kommun under de senaste åren har betalat i runda slängar 300 000 kronor om året i inkassokrav, påminnelseavgifter och dröjsmålsräntor (P4 Blekinge den 6 april 2018). Detta trots att kommunen har en nollvision för obetalda fakturor!

Nu i vintras avslöjades att kommunen glömt att säga upp hyresavtalet efter att Karlskrona konsthall flyttat ut varpå det förlängdes med automatik (SVT den 5 februari). Totalt kommer kommunens miss att kosta Karlskronaborna 1,2 miljoner kronor.

I våras lämnade KHK restaurangen i NKT Arena – anledningen var att klubben tyckte att hyran var för dyr. I en uppgörelse mellan kommunen och hockeyklubben kom man överens om att bryta loss flera delar i hyresavtalet, däribland restaurangen. Men nu i dagarna har det visat sig att intresset att driva restaurangverksamheten har varit skralt. I förra veckan berättade Sydöstran att inget anbud inkommit till kommunens upphandlingsavdelning (Sydöstran den 5 september). Tomma kommunala restauranglokaler kostar också pengar i form av uppvärmning och uteblivna intäkter. Hur mycket går den notan på?

Och vi i BLT avslöjade nyligen att det i samband med rekryteringen av Kristina Tercero till tjänsten som chef för funktionsstödsförvaltningen inte togs referenser från hennes dåvarande arbetsgivare, Skatteverket i Västervik, där det under hennes chefskap fanns allvarliga brister i arbetsmiljön (BLT den 4 september). Hennes nu meddelade avgång kan bli en dyr historia för skattebetalarna eftersom hennes anställningsavtal, om inte parterna når en annan överenskommelse, innebär att hon har rätt till sex månadslöner – en sammanlagd lön på 402 000 kronor (SVT den 9 september).

Inte i någon av ovan nämnda slöseri har någon politiker, mig veterligen, fått avgå trots att det rör sig om miljontals kronor som lagts på sådant som överhuvud taget inte har med kommunal välfärdsverksamhet att göra. Varför är det så?

Och vad är sensmoralen för politikerna av denna dubbla bokföring i de politiska skandalernas värld? Skämta för guds skull inte! Drick inte ens en droppe öl för våra gemensamma pengar! Men slösa bort miljontals eller hundratusentals av våra skattepengar? Javisst, varför inte?

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.