GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Carl-Vincent Reimers: Det finns gott om jobb där man inte har andras liv i sina händer

Vaccinering är det mest effektiva sättet att skydda våra äldre och mest utsatta från att smittas av covid. Att anställda i den kommunala omsorgen ska vaccineras borde vara en självklarhet.
Carl-Vincent ReimersSkicka e-post
Karlshamn • Publicerad 18 januari 2022
Carl-Vincent Reimers
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Blekinge Läns Tidning politiska etikett är oberoende liberal.
Den enskilde medborgaren ska kunna lita på att anställda i välfärden är vaccinerade mot covid. Så är det inte i dag.
Den enskilde medborgaren ska kunna lita på att anställda i välfärden är vaccinerade mot covid. Så är det inte i dag.Foto: Johan Hultgren

Nyligen fattade Karlshamns kommun beslut om att kräva vaccinering mot covid för vissa nyanställda, det kunde BLT berätta under måndagen. Beslutet berör alla nyanställda – såväl tillsvidare, tidsbegränsade och timavlönade – som har ett vårdnära arbete i kommunen, alltså exempelvis inom LSS, hemtjänst och särskilt boende.

Redan 15 december fattade omsorgsnämnden (nuvarande socialnämnden) beslut om att utreda frågan. Och den 11 januari kom kommunens förvaltningschef och HR-chef överens med fackliga representanter om vaccinationskrav. En överenskommelse som också innebär att de ovaccinerade som redan arbetar vårdnära hädanefter ska ha full skyddsutrustning.

Beslutet berör dock inte sådana tjänster som ej är vårdnära, som administrativ personal eller kökspersonal.

”Viljan att förbli ovaccinerad grundar sig ofta på en total missuppfattning eller rena konspirationsteorier om modern vetenskap.”
Carl-Vincent Reimers

Att det har tagit nästan två år av pandemi och över 15 000 döda i covid i riket för att komma dithän är i sig ett misslyckande. Karlshamn har ändå med detta beslut tagit ett steg i rätt riktning som är ett föredöme för andra kommuner i Blekinge. Självklart ska de som arbetar nära medborgarna med välfärdens viktigaste tjänster också skydda sig mot smitta.

Karlshamn är inte först att ta beslut om vaccinationskrav. Den senaste månaden har åtskilliga kommuner i hela landet infört liknande krav, och ytterligare har sådana lokalpolitiska förslag på bordet, från Eslöv och Eksjö till Trosa.

Egentligen borde det vara rimligt att ett sådant beslut fattas på nationell nivå. Alla medborgare ska kunna lita på att kommunal välfärd vidtar alla nödvändiga åtgärder för att skydda dem från covid. Då är vaccinering ett rimligt krav.

Viljan att förbli ovaccinerad grundar sig ofta på en total missuppfattning eller rena konspirationsteorier om modern vetenskap. I botten finns inte sällan en slags esoterisk renhetsdyrkan som sprids på internet av såväl ekologiska fanatiker som högerextremister. Att ändå välja denna okunnighetens väg måste i den individuella frihetens namn respekteras, men då får man också vara beredd att ta konsekvenserna i form av förlorade jobbmöjligheter.

I linje med detta borde Karlshamns kommun egentligen ha gått ännu längre och ställt krav på vaccination även för befintliga anställda. Det finns gott om andra jobb där människors liv inte ligger i ens händer.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.