Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Det är fullt rimligt att inte vilja normalisera slöjbärande barn

Ordföranden för Svenska Simförbundet Ulla Gustavsson har fått avgå efter att hon kritiserat bilder på slöjbärande barn. Det är dock fullt rimligt att rikta kritik mot föräldrar som tvingar sina barn att täcka sig.
Publicerad 18 februari 2019
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Det är fullt rimligt i ett samhälle med ett sunt debattklimat, att kunna ifrågasätta fenomen som upplevs som avvikande.
Det är fullt rimligt i ett samhälle med ett sunt debattklimat, att kunna ifrågasätta fenomen som upplevs som avvikande.Foto: Johansen, Carina

Debatten om slöjan har blossat upp på nytt. Ordföranden för Svenska Simförbundet Ulla Gustavsson har fått avgå. Bakgrunden är att Riksidrottsförbundet på sin hemsida har lagt upp en rad bilder på barn i slöja. Detta fick Gustavsson att reagera starkt. Hon påpekade att “Slöjan är ett religiöst, politiskt och sexistiskt plagg. I Riksidrottsförbundets värdegrund är jämställdhet viktigt och slöjan står för något annat. När sådana bilder visas normaliserar det förtrycket” (Aftonbladet den 11 februari).

Hon menar vidare att slöjan uppmuntrar till hedersförtryck och att “barn måste tillåtas vara barn”. Bilden ger dessutom “andra associationer av att hon har vapen i hand”. Gustavsson menar på så vis att den ser ut som en rekryteringsbild till en militant organisation.

Annons

Det sistnämnda uttalandet är tveklöst över gränsen. Att bära slöja innebär inte på något vis sympatier med militant islamism. Men i ett pressmeddelande bekräftar nu Simförbundet att Gustavsson får avgå: “Vi har inte förtroende efter sättet hon uttryckt sig på och när styrelsen inte hade förtroende längre, så valde hon att avgå. “

Men Gustavssons avgång sätter den märkliga svenska debatten om slöjan i blixtbelysning. Samtidigt som myndigheter och civilsamhälle uppmuntrar till normbrytande genuspedagogik i förskolan, accepteras att mammor och pappor täcker sina barns kroppar utifrån religiösa normer. I Iran slåss kvinnor, som har levt under religiöst förtryck i decennier, för att få ta av sig slöja. I Sverige slåss kvinnor för att sätta på sig den i det “fria valets” namn. I enlighet med god svensk sed, så ska ingen tvingas in i majoritetssamhällets förtryckande normer, något som även påpekas i en debattartikel av två debattörer från organisationerna “Make Equal” och “Skiftet” (SVT den 13 februari).

Men låt oss säga att slöjan är ett fritt val. Det innebär inte att valet bör undgå kritik. Det innebär inte heller att personer ska tvingas avgå för att de uttrycker en känslig åsikt. Du kan tycka att någon klär sig fult eller har kassa värderingar, och det är fullt legitimt att kritisera det. Men framför allt är det fullt rimligt att inte vilja normalisera slöjbärande barn. Barn ska varken täckas eller sexualiseras. För slöjan är i grunden ett uttryck för religiöst förtryck, ett plagg för att flickor och kvinnor ska täcka sig för att inte väcka lustar. Att kritisera dessa fenomen som upplevs som förtryckande är inte främlingsfientligt eller rasistiskt.

Utöver det borde det vara fullt legitimt, att kunna ifrågasätta fenomen som upplevs som avvikande, om vi vill att alla ska kunna växa upp och göra egna val, fria från förtryckande normer. Alla frågor måste kunna diskuteras och kritiseras, även de som är känsliga.

Emma JaensonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons