GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Den som förorenar måste betala för sig

Kolen måste stanna i marken för att jordens temperatur inte ska öka till 1,5 grader fram till 2050.
Publicerad 11 oktober 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Problemet är vår förbrukning av fossila bränslen och det är fram för allt kolen som måste stanna i marken.
Problemet är vår förbrukning av fossila bränslen och det är fram för allt kolen som måste stanna i marken.Foto: Pontus Lundahl/TT

Det råder ingen tvekan om att klimathotet är vår tids viktigaste fråga. FN:s klimatpanel IPCC:s senaste rapport är alarmerande läsning. Rapporten konstaterar att för att förebygga 1,5 graders uppvärmning av jorden fram till 2050 krävs ”snabb och omfattande omställning på land, inom energi, industri, byggnader, transporter och i städer.”

Problemet är vår förbrukning av fossila bränslen. Kolen måste stanna i marken. Men det är lättare sagt än gjort.

Sedan mitten på 1700-talet har jordens temperatur höjts med nästan en grad. Någon grad hit och dit kan låta som en struntsak, men det är det inte.

De fossila bränslena släpper ut koldioxid i atmosfären som i sin tur värmer jordens klimat. Sedan 60 år tillbaka har forskarna sett hur andelen växthusgaser i jordens atmosfär har ökat, vilket direkt kan kopplas till hur mycket växthusgaser vi släpper ut.

Enligt IPCC:s rapport leder två graders temperaturhöjning till att tundran och polarisar smälter vilket frigör metangas. Det spär i sin tur på växthuseffekten ytterligare vilket kan leda till en så kallad ”tröskeleffekt”, då uppvärmningen av jorden går snabbare och klimatförändringarna blir allt svårare att bromsa. Havsnivån väntas öka, orkaner bli vanligare, och en ökad försurning av haven hotar den biologiska mångfalden.

Teknikutveckling i all ära. Men världens energibehov ökar i högre takt än förnybara alternativ har kunnat expandera. Någon som påpekat vikten av att agera nu är årets Nobelpristagare i ekonomi, William Nordhaus, som har skrivit boken ”The Climate Casino”. Han föreslår en omedelbar och kraftig skatt på kol som ska öka fram till 2030.

I Sverige har vi sedan 1991 en koldioxidskatt, där vi betalar 1080 kronor per ton koldioxid. Kina är det land som släpper ut allra mest koldioxid där två tredjedelar av landets elproduktion kommer från kolkraft. Samtidigt är Kinas per capita-utsläpp av växthusgaser mindre än många europeiska länder, även om genomsnittskinesen släpper ut ungefär dubbelt så mycket koldioxid som genomsnittssvensken.

För även i Europa består en stor del av elproduktionen av kol. I Danmark står den för cirka 20 procent och i Tyskland står de fossila bränslena för nästan 55 procent av elproduktionen.

Samtidigt är kärnkraften - som ändå måste betraktas som en relativt miljövänlig och effektiv energikälla - varit på nedgång i många länder. Alternativet, blir ofta import av mer kolkraft. Det är självfallet orimligt. Kärnkraft kan inte på egen hand lösa alla världens klimatproblem, men det är trots allt avsevärt mycket bättre än kolet.

Utöver det är den i särklass bästa principen att den som förorenar får betala för sig. Ifall vi vill att människor ska använda mindre energi, byta till produkter som förbrukar mindre energi och producera produkter med hjälp av fossilfria bränslen är koldioxidskatt det effektivaste sättet.

Men för att det ska få någon effekt krävs så klart att de länder som producerar mest växthusgaser - däribland Kina och USA - även hoppar på trenden.

Det krävs internationella åtaganden och politiska styrmedel för att komma till rätta med klimatförändringarna. Den som förorenar måste helt enkelt betala för sig - både för miljön och för framtida generationer.

Emma JaensonSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.