GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Anders Gustafsson: De styrande är skrivkunniga – bara inte om skandalerna

Toppolitikern Ida Larsson (S) har nu chansen att göra sig förtjänt av sitt månatliga arvode från skattebetalarna i Karlshamn.
Foto: Bo Åkesson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Blekinge Läns Tidning politiska etikett är oberoende liberal.

Bengt Olof Dike i Vekerum är en flitig insändarskribent i BLT:s spalter när det gäller det politiska livet i Karlshamn. Mer sällan får han – eller andra för den delen – svar på tal från makthavarna, något Dike beklagade sig över i onsdagens tidning.

Man skulle nästan kunna tro att det styrande i Karlshamn har lika dåliga skrivkunskaper som när det kommer till kunskaperna i de fyra räknesätten – men då misstar man sig.

En av Karlshamns många toppolitiker är Ida Larsson (S) och hon är så duktig på att skriva att hon till och med får betalt av Sydöstran för att göra det. Inte illa!

Under våren och vintern har hon skrivit krönikor om Israel-Palestina-konflikten, om hur hon uppfostrar sina barn och om hur fascistiskt SD är. Bara för att nämna några ämnesval.

Nu ska jag inte förringa det här med fascismens utbredning eller behovet av normkritik eller om hur dumma de styrande i Israel är utan bara ta tillfället i akt och upplysa om att det också finns andra intressanta ämnen att lägga ut texten kring. Om man nu råkar vara både skrivkunnig och till på köpet en av dem som styr Karlshamn.

"Hon som gärna skriver om allt mellan himmel och jord – bara inte om det kommuninvånarna vill ha svar på"

Som att Karlshamnsfastigheter endast har lyckats locka en (!) endaste hyresgäst till Östra piren trots cirka 11 miljoner kronor i marknadsföringskostnader exempelvis. Eller onsdagens avslöjande att bolaget har avlönat en konsult för att ta fram underlag så att bolaget ska kunna anlita en marknadsföringskonsult (som ska ha en budget på fem miljoner kronor) för att ragga fler hyresgäster exempelvis (SVT Blekinge den 9 juni).

Och om bygget på Östra piren tröttar kan man ju som skrivkunnig styrande lägga ut texten om att kommunstyrelsens presidium var på god väg att bryta mot kommunallagen när det föreslog fullmäktige att granska revisorerna exempelvis. Eller att kommunekonomin är så körd i botten att man trots skattehöjning är i färd med att spara på skolbespisningen exempelvis. Eller det här med näringslivsklimatet i kommunen exempelvis.

Bengt Olof Dike identifierar de styrandes skrivkramp när det kommer till att bemöta kritik som ett demokratiskt problem. Det har han hundra procent rätt i.

Som tur och väl är betalar skattebetalarna i Karlshamn varje månad cirka 16 000 kronor för att ha en så kallad ”politisk samordnare” med ansvar för just demokratifrågor. Vilken tur i oturen eller vad man nu ska säga. Man undrar vem denna demokratiska samordnare är?

Nämen tänka sig, det är ju ingen mindre än ovan nämnda Ida Larsson (S)! Hon som gärna skriver om allt mellan himmel och jord – bara inte om det kommuninvånarna vill ha svar på. Hon borde fånga chansen att göra sig förtjänt av sitt månatliga arvode från skattebetalarna i Karlshamn.

Läs mer