Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

CUF: "Många av de som uttrycker sig hätskt mot Ronneby bor inte här”

Jonatan Glader är ordförande för Centerpartiets ungdomsförbund i Blekinge. Ledarsidan har intervjuat honom om Blekinges framtid, om Ronnebys segregation och om synen på islam.
Detta är den åttonde och sista delen i ledarsidans intervjuserie med Blekinges ungdomsförbund.
Den danska vägen att riva utanförskapsområden tror inte Jonatan Glader är rätt metod för att förbättra integrationen.
Den danska vägen att riva utanförskapsområden tror inte Jonatan Glader är rätt metod för att förbättra integrationen.
Foto: Carl-Vincent Reimers

Ronneby är utan tvekan en kommun som hamnat i rampljuset vad gäller diskussionen om segregationen i det svenska samhället, även på nationellt plan. Debatten handlar också om religionens plats i Sverige, inte minst i förhållande till den infekterade frågan om muslimsk bön i Brunnsparken. På sociala medier har retoriken varit stundtals hård och hätsk om Ronnebys problem.

Jonatan Glader, sedan flera år ordförande för Centerpartiets ungdomsförbund och som studerat religionsvetenskap i Lund, håller inte med om den förenklade bild av islam som målas upp i den offentliga debatten.

– Att dra alla muslimer över en kam är lika fel som att säga att medlemmar i Svenska kyrkan och Jehovas vittnen skulle ha samma tro. Här finns enorma skillnader, poängterar han när vi ses på Ellens café och bokhandel i Ronneby.

När integration kommer på tal i debatten finns där ofta en slags uttalad idé om att Sverige, bara med rätt politiska verktyg, kan bli ”integrerat”, det vill säga helt uppblandat. Om man däremot tittar på exempel på samhällen som under längre tid präglats av olika etniciteter och kulturer, såsom USA, ser man tydligt att olika grupperingar tenderar att finnas kvar över tid, men att detta inte behöver utgöra ett hinder för ett fredligt samhälle. Frågan är därmed om inte vår bild av ”integration” bygger på en falsk idealbild.

Behöver det vara ett problem att människor av lika härkomst söker sig till varandra?

– Nej, det behöver det inte vara. Men samtidigt är det viktigt att man känner samhörighet med varandra.

Hur bygger man en sådan samhörighet utan att kan kränker individens frihet? Alltså, var går gränsen?

– När man börjar tvinga människor att flytta till vissa områden för att det finns för många utrikesfödda där, då har man passerat den gränsen enligt mig. Att undanta vissa kommuner eller områden från EBO kan vara ett viktigt verktyg för att motverka segregation när invandrare kommer hit. Men det är något helt annorlunda att tvinga människor som redan bor här att flytta på sig.

I Danmark har man ju börjat riva så kallade ”ghetto-områden” och tvingat utrikesfödda att flytta för att motverka bostadssegregation. Är det en bra väg framåt för svenska kommuner som har stora utanförskapsområden?

– Det tror jag inte är en bra väg.

När Glader började engagera sig i CUF för några år sedan fanns ingen aktivitet i länet. När han sen tog över ordförandeklubban för en förening i Ronneby dröjde det inte länge innan förbundet på riksnivå frågade Glader om han ville ta över hela distriktet, vilket han tackade ja till.

– Jag var väldigt ung då, 14 år, när de flesta andra var runt 20 år.

Liksom de flesta andra ungdomsförbund som ledarsidan har intervjuat ger han en bild av ett distrikt där de flesta aktiva medlemmar förr eller senare flyttar från Blekinge.

– Vi brukar säga att Blekinge är största distrikt geografiskt, eftersom alla flyttar härifrån. Men jag tycker inte det är dåligt. När man är ung borde man flytta och se andra delar av Sverige.

Kanske håller digitaliseringen dock på att möjliggöra att man inte behöver flytta för att ta del av högre utbildning. Just nu studerar Glader en tvåårig ykresutbildning i programmering vid yrkeshögskolan EC Utbildning. Föreläsningarna bedrivs i Växjö, men han följer dem digitalt via Kunskapskällan i Ronneby.

Hur ser du på Centerpartiets vägval i det nya politiska landskapet?

– Det är svårt i dagens landskap. Allt handlar om SD och V när det borde handla om vilken politik vi kan få igenom. Men vi ligger ju helt klart närmare S än SD i många frågor. Där måste man också vara ärlig med och säga att S inte är samma vänsterparti som förut i den ekonomiska politiken.

Den socialdemokrati som på 80-talet drev krav på löntagarfonder har i dag gått med på att avskaffa värnskatten och att reformera Lagen om anställningsskydd. Samtidigt har socialdemokratin på senare tid åter gått till attack mot borgerliga valfrihetsreformer, såsom friskolesystemet.

SD är väldigt stora i Blekinge. Varför?

– För att vi har misslyckats med integrationen. I Ronneby har det ju gått så långt som med stenkastning och det går inte att blunda för. Däremot ska man inte se Ronnebys problem i ljuset av vad som sägs på sociala medier. Tittar man på de som faktiskt uttrycker sig väldigt hätskt ser man att de kanske bodde i Ronneby för tjugo år sedan, men inte i dag. Många vet inte hur Ronneby faktiskt är och de positiva saker som faktiskt händer här men som inte skapar rubriker, exempelvis stora företagsetableringar som Biltema som nyligen etablerat sig här.

Centerpartiet och Sverigedemokraterna befinner sig i var sin motpol på den politiska kartan när det gäller synen på migration- och integrationspolitiken. Men Glader betonar att han kommer väl överens med SDU:aren Niklas Nyström.

– Vi träffas ju på debatter då och då och vi kommer bra överens som personer, även om vi såklart står långt ifrån varandra politiskt. Man måste kunna prata med sin motståndare och skilja på sak och person.

Glader tycker att debatten ibland är märklig i frågan om vilken hänsyn man kan ta till Sverigedemokraternas väljarstöd.

– Ofta hör man argumentet: ”ni kan inte ignorera 20 procent av svenska folket”. Men jag är ju inte vald för att företräda Sverigedemokraternas väljare. Snarare kräver våra väljare att vi ska bjuda SD motstånd. Att en viss procentandel tycker något är inte ett argument för att alla plötsligt ska driva det, det är en väldigt konstig syn på demokrati.

Vi avrundar intervjun. Längre bort i caféer sitter några äldre herrar och småpratar över en kaffe. På andra sidan ligger det relativt nyöppnade vincaféet Oscar & Co. Nog finns i den gamla kurorten optimistiska tecken som inte kommer fram i domedagsretoriken på sociala medier.

Nyfiken på ungdomsförbunden: CUF

Jonatan Glader (21 år) Ordförande CUF Blekinge

Bor: I Ronneby
Studerar: Programmering på yrkeshögskolan EC Utbildning
Fritidsintressen: Segling & fixa med bilen

Läs mer