Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Coronastöd som sänker seriösa företag

Coronastöden var så stora att kommuner och regioner gjorde rejäla överskott 2020. För många småföretag har det sett helt annorlunda ut. Många får inte de ersättningar de har rätt till.
Ledare • Publicerad 31 mars 2021 • Uppdaterad 1 april 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Ska sköta stöden.
Ska sköta stöden.Foto: Janerik Henriksson/TT

SVT Uppdrag Granskning visar i sitt senaste program att coronastöden till svenska småföretag har misslyckats, precis på de sätt man kunde befara. Seriösa företag får inte ersättningar eller krävs på återbetalningar, oseriösa och brottsdömda företagare har däremot fått ut stora belopp.

Att söka stöd innebär en mängd byråkrati. Den som har fått stöd måste också göra deklaration i efterhand, vilket innebär att man kan bli återbetalningsskyldig om Tillväxtverket finner att det enligt deras tolkning varit fel underlag i ansökan.

Annons

I andra fall har företagare trott att de gjort allt rätt när de ansökt om stöd, och fått bekräftat via bank-id att ansökan och underlag har gått igenom. Men därefter har de fått veta att de inte alls har signerat, och därför inte har rätt till pengar. För småföretag som har betalat löner och arbetsgivaravgifter till sina anställda betyder det i många fall ett konkurshot.

Tillväxtverket har också fått domar emot sig i förvaltningsrätten som bland annat visar att verket använt fel jämförelsemånad och därmed krävt tillbaka pengar som företag haft rätt till.

Men trots att domarna vunnit laga kraft har Tillväxtverket inte agerat för att ge företagen pengarna de har rätt till. Enligt SVT Uppdrag Granskning säger en handläggare på Tillväxtverket: ”Jag har suttit och gjort ganska många saker som bryter mot lagen. Det är så vi jobbar här.”

Även i de fall förvaltningsrätten finner att Tillväxtverket haft fel vittnar småföretagare om att de inte får något besked från Tillväxtverket. Enligt Uppdrag Granskning finns det 20 fall där förvaltningsrätten gått emot Tillväxtverket och där också domen vunnit laga kraft.

Andra har fått pengar som de definitivt inte borde ha rätt till. Uppdrag granskning visar ett fall där ett större belopp betalades i ut till ett företag som redan vid utbetalningstillfället hade skatteskulder, var i obestånd, hade krav på att upprätta kontrollbalansräkning och där ägaren var eftersökt i Rumänien för brott han dömts för.

Systemet har uppenbarligen misslyckats precis på det sätt som inte får hända: seriösa företag som följer regler får inget stöd, människor som använder företag till oseriös verksamhet får ersättningar. Småföretag hamnar i byråkratiskt trubbel, ett litet felklick ett misstolkat grönt ljus får stora konsekvenser med uteblivna betalningar eller krav på återbetalningar, medan större företag har juridisk kraft för att få sina ersättningar.

Det är just den här typen av risker som finns med statliga stöd till företag som drabbats av restriktioner. Det är också det som gör att många seriösa företagare avstår från att alls söka, osäkerheten är stor om vad som gäller, risken är stor att man gör fel och att även den som gör rätt fastnar i myndigheternas kontrollgarn.

Tyvärr riskerar coronastöden bli ännu ett exempel på bristerna i svensk statsförvaltning. Skattepengar ska ge trygghet, byråkratin ska vara rättvis. I stället hamnar skattepengar i fel fickor och den lilla människan förlorar mot myndigheten.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons