Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Niklas Wiklund: City Gross blockerade mig – i stället för Mondelez

På City Gross Facebook-sida uppmanade jag butiken att se över huruvida det är lämpligt att exponera Marabous produkter med anledning av att ägarföretaget bidrar till den ryska krigskassan. Svaret jag fick? De blockerade mig.
Niklas WiklundSkicka e-post
Publicerad 12 juni 2023
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Blekinge Läns Tidning politiska etikett är oberoende liberal.
Företaget Mondelez som äger Marabou är fortfarande verksamhet i Ryssland.

I lördags valde familjen att handla på City Gross i Karlskrona, en fantastiskt fin butik med bra sortiment. I butikens entré möttes vi av en stor exponering av Marabous choklad som butiken ville vi skulle köpa. Vidare fanns motsvarande exponeringar på ytterligare ett annat ställe i butiken. Synnerligen tondövt, minst sagt.

Väl hemma gick jag in på City Gross Facebooksida och skrev en kommentar om det hela, med innebörden av att uppmana butiken att överse huruvida det är lämpligt att exponera Marabous produkter på det sättet givet rådande omständigheter. City Gross svar blev att i princip omgående radera min kommentar och blockera mig från att fortsatt kommentera på deras Facebooksida.

Annons

Vad handlar då detta om egentligen? Trams kanske den icke insatte tänker? Låt mig därför förklara vad det hela handlar om.

”Marabou och en rad andra varumärken ägs numera av företaget Mondelez som är svartlistat av den ukrainska antikkorruptionsmyndigheten.”
Niklas Wiklund

Marabou och en rad andra varumärken ägs numera av företaget Mondelez som är svartlistat av den ukrainska antikkorruptionsmyndigheten. Anledningen är att företaget har fortsatt sin verksamhet i Ryssland och på så sätt bidrar till den ryska krigskassan. Mondelez har tre fabriker i Ryssland och betalade förra året 61 miljoner dollar i skatt till den ryska staten (TT den 10 juni). Pengar som utgör en del av finansieringen av Rysslands krig mot Ukraina.

Vi konsumenter och även butiker kan indirekt påverka detta. Exemplet med Absolut Vodkas ägare som återupptog försäljningen till Ryssland mitt under pågående krig, men som efter hård kritik från allmänheten avbröt det hela igen efter bara en månad. Det borde vi konsumenter anamma även i fallet med Mondelez.

”Jag tror heller inte grundaren, norrmannen Johan Throne Holst hade varit särskilt imponerad av nuvarande företagslednings agerande.”
Niklas Wiklund

För varumärket Marabous del är det extra sorgligt då detta har varit ett välkänt svenskt märke grundat 1916. Jag tror heller inte grundaren, norrmannen Johan Throne Holst hade varit särskilt imponerad av nuvarande företagslednings agerande. Holst tillhörde en minoritet bland norska företagare som protesterade mot det norska industriförbundets samarbete med den tyska ockupationsmakten. Parallellerna till den ryska ockupationen av Ukraina är tydlig.

Jag är förvånad över tondövheten hos City Gross i Karlskrona. Man ville inte kommentera frågan om lämpligheten i att exponera Mondelez produkter på butikens främsta plats, utan valde att radera kommentaren och blockera mig - i stället för Mondelez!

Det står givetvis varje företag fritt att göra så. Men jag är av uppfattningen att City Gross, Ica Maxi och alla andra stora livsmedelsbutiker bör fundera på vilken sida man vill spela i denna fråga. SAS, SJ, Norwegian samt en av våra största hotellkedjor har redan valt väg i denna fråga och bojkottat Mondelez och därmed Marabous produkter. Det är dags för handlarna att ställa sig på Ukrainas sida.

Niklas Wiklund är gästkrönikör för BLT:s ledarsida

Annons
Annons
Annons
Annons