1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Anders Gustafsson: Chefskarusell i Karlshamn

Återigen oroväckande hög omsättning på cheferna inom Karlshamns kommun. Är kommunen en tillräckligt bra arbetsgivare?
Många chefsombyten i Karlshamn den senaste tiden, står allt rätt till?
Foto: Vegard Wivestad, Grøtt

Det verkar återigen råda chefskarusell i Karlshamns kommun. I somras fick vi veta att ekonomichefen Mats Sellfrid slutar, efter bara ett år på posten. På utbildningsförvaltningen kommer man under innevarande år (!) haft fyra olika förvaltningschefer. Om nu Tomas Ringberg, som tillträder den 16 september, stannar året ut det vill säga. En annan av de högsta cheferna på utbildningsförvaltningen är dessutom, för tillfället, arbetsbefriad gå på grund av bristande förtroende från politikernas sida (BLT den 4 september). Och nu senast i fredagens tidning berättade BLT att Erik Bergman, efter ett och ett halvt år på tjänsten, slutar som kanslichef inom kort (BLT den 6 september).

Att chefsrockader kostar det vet skattebetalarna i Karlshamn sedan gammalt. För inte så länge sedan orsakade en granskning från revisionsföretaget Ernst & Young stora rubriker i länets medier.

Ernst & Young fann att mellan januari 2015 till och med juni 2017 hade 51 av 107 chefer slutat inom Karlshamns kommun. Inom omsorgsförvaltningen var det så många som smått otroliga 85 procent (!) av cheferna som lämnat, vilket innebar 23 av 27. Av de 51 som har slutat var det 33 som själva hade valt att lämna sin fasta tjänst. Sju hade lämnat en visstidsanställning och elva hade gått i pension (BLT den 18 april 2018).

Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Blekinge Läns Tidning politiska etikett är oberoende liberal.

Kostnaden uppskattade Ernst & Young till mellan 17,6 miljoner och 19,8 miljoner kronor. Det handlar om annonser, produktionsbortfall, intervjuer och anlitande av rekryteringsfirmor. För att inte tala om då det har gällt att ”köpa ut” chefer, vilket ytterligare adderade drygt en miljon kronor. Det är pengar som de flesta kommuninvånare säkerligen hellre hade satsat på välfärden än på kostsam personalpolitik. Det torde skattebetalarna allra högsta grad tycka nu när ekonomin i Karlshamns kommun sviktar och flera välfärdsverksamheter genomgår ekonomiska stålbad, inte minst skola och omsorg.

Det är givetvis ingen hållbar linje att ingen kommunal chef någonsin ska sluta. Att anställda slutar på grund av familjesituation, pensionering eller för att de helt enkelt vill ha nya utmaningar i yrkeslivet är helt naturligt. Likaså ska politiker inte dra sig från att sätta ner foten om ett chefskap inte fungerar.

Här handlar det dock om en oroväckande helhetsbild. Och när chefskarusellen varit så omfattande måste politikerna ställa sig frågan vad de har för ansvar. Är man verkligen en attraktiv arbetsgivare om så många chefer har slutat de senaste åren? Har man efter revisionsrapporten från Ernst & Young arbetat tillräckligt med frågan? Svaret på de frågorna ser inte ut att vara ja.

Läs mer

Sport

TV-match: Asarum höll undan – tog säsongens första seger

Se matchen i repris: Vi direktsände division 2-mötet Räppe–Asarum

Ungdomsgäng

Polisen punktmarkerar kommunen efter oroligheter

All ledig tid används till att synas i centrum

Segling

Polsk brigg på besök i hamnen

Under sex dagar seglar en besättning på 50 personer från hemmahamnen och tillbaka

Brott

Brott: Kvinna som vägrade sluta dansa anmäls

Trots flera tillsägelser från ordningsvakten

Miljö

Karlshamnsbor trötta på lukten från AAK – ber kommunen om hjälp

Bostadsrättsföreningen lämnar in skrivelse

Fastigheter

Anrika restauranglokaler svårsålda – mäklaren ger upp

”Dags att kasta in handduken”