Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Karin Pihl: Centerns kravlöshet löser inte skolkrisen

Karin Pihl
Gästkrönika • Publicerad 14 december 2023
Detta är en personligt skriven text i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kräver att man räknar rätt.Foto: Martina Holmberg / TT

Centerpartiet vill ta bort behörighetskraven till yrkesprogrammen för att fler ska läsa vidare. Det är en dålig idé. Även snickare måste kunna läsa och skriva ordentligt.

Alla som försökt renovera själv hemma vet att hantverksarbete kräver tankearbete. Miniräknaren är ett lika viktigt redskap som något.

Annons

Ändå finns en idé i Sverige att hantverksyrken, eller för den delen andra praktiska arbeten, skulle vara ”enkla jobb”.

Enligt partiets utbildningspolitiske talesperson Niels Paarup Petersen skulle borttagna krav minska risken för att ungdomar lockas av kriminella gäng. I dag måste eleven ha godkända betyg i grundämnena svenska, engelska och matematik, samt fem andra ämnen, för att vara behörig till gymnasieskolans yrkesprogram. En sjättedel av alla som slutar grundskolan når inte kraven, och är därmed förvisade till förberedande gymnasieprogram (Vi lärare 29/9).

Centerns idé är alltså att man ska kunna börja bygg- och anläggningsprogrammet, el- och energiprogrammet, vård- och omsorgsprogrammet eller någon av de andra praktiska inriktningarna även om man har underkänt i alla ämnen.

Det är en dålig idé. Det riskerar att ta bort all kvarvarande motivation från skoltrötta femtonåringar. Varför anstränga sig om man ändå kan läsa vidare med F i svenska?

Inte minst vittnar förslaget om en skev inställning till praktiska yrken.

Arbeten som snickare, svetsare, järnvägstekniker och elektriker är förvisso jobb där man använder händerna. Men det utesluter inte att man måste använda hjärnan en hel del. För att klara av dem måste man ha en god kognitiv förmåga och en bra problemlösningsförmåga. Det förutsätter i sin tur att man begriper vad man läser.

Den som fått underkänt i svenska eller svenska som andraspråk och har betydande läs- och skrivsvårigheter kommer att få problem även på en praktisk utbildning.

Det som kommer att hända med yrkesprogrammen om dessa ungdomar börjar sina gymnasiestudier utan tillräckliga förkunskaper är att skolan måste sänka nivån. Läraren i elinstallation får lära ungdomarna grundläggande svenska i stället för elsäkerhet. På vård- och omsorgsprogrammet kommer anatomi och fysiologi få stå tillbaka för undervisning i grundläggande skrivkunskaper. För sådana måste undersköterskorna ha, annars riskeras patientsäkerheten.

Risken är också att ungdomarna lämnar gymnasiet utan godkända betyg. Då blir det svårt att skaffa sig ett jobb. Problemet som C vill lösa – att unga går arbetslösa och därmed dras in i kriminalitet – är därmed inte löst med den här reformen.

Det är rimligt att diskutera betygskriterier i grundskolan och vilka krav på svenska, engelska och matematik som egentligen är rimliga. Funktionell svenska och grundläggande mattekunskaper bör duga. Ingen ska behöva skriva avancerade uppsatser om Shakespeare för att bli fordonstekniker. Men man måste kunna läsa. Det kommer vi inte ifrån.

Annons
Annons
Annons
Annons