Carl Schlyter lämnar Miljöpartiet av fel skäl

Ledare Artikeln publicerades
Carl Schlyter, tidigare riksdagsledamot och Europaparlamentariker, lämnar MP. Han gör det av fel skäl, skriver ledarsidans krönikör Mattias Svensson.
Foto: Bertil Ericson / TT
Carl Schlyter, tidigare riksdagsledamot och Europaparlamentariker, lämnar MP. Han gör det av fel skäl, skriver ledarsidans krönikör Mattias Svensson.

Miljöpartisten Carl Schlyter har alltid varit en bångstyrig fritänkare. Den sort som partiledningar med Lyndon B Johnsons ord om sin vicepresident Hubert Humphrey, hellre har inne i tältet pissandes ut än utanför tältet pissandes in.

Nu har dock Carl Schlyter, tidigare riksdagsledamot och Europaparlamentariker, ställt sig utanför tältet. Han meddelade i januari att han lämnar Miljöpartiet på grund av den uppgörelse som de och Socialdemokraterna ingått med Centern och Liberalerna.

Det är lätt att känna respekt inför ett sådant beslut. Politiker som vänder ryggen till arvoden och poster för att de ogillar den förda politiken agerar rakryggat och i enlighet med sin moraliska kompass. Det händer inte för ofta i svensk partipolitik.

Ändå har jag svårt att applådera Schlyters agerande. Det är ju inte som att det saknats tillfällen under de senaste åren då det hade varit motiverat att gå ur Miljöpartiet.

Carl Schlyter hade kunnat gå när regeringen införde gränskontroller mot Danmark.

Han hade kunnat gå någon av gångerna Morgan Johansson aviserade nya övervakningsåtgärder som Miljöpartiet motsatte sig i opposition.

Han hade kunnat gå när det avslöjades att svenska företag fått exportera militär teknologi till den kommunistiska diktaturen i Kina.

Han hade kunnat gå när regeringen återinförde värnplikten.

Carl Schlyter hade kunnat gå när hans eget parti kovände om upphovsrätten och blev för att jaga ungdomar och ge juridiska befogenheter till företag.

Han hade kunnat gå när Miljöpartiet lanserade en auktoritär kulturpolitik som centralt ville kommendera fram en fastslagen mångfald via etnisk och könsmässig representation.

Han hade kunnat gå när Miljöpartiet nominerade en diktaturförespråkare i toppen av sin lista till EU-parlamentsvalet senare i vår.

Men icke. Carl Schlyter satt kvar och uthärdade alla statens expansioner, också de allra smutsigaste.

Han lämnar Miljöpartiet för att de accepterat att avskaffa den så kallade värnskatten. Förslaget innebär att den som, vanligen efter flera års studier och kompetensutveckling, tjänar en högre lön får behålla lite mer av den. Dessa höginkomsttagare betalar fortfarande mer än andra i skatt. De betalar fortfarande en högre andel i skatt på sina sist intjänade kronor. De betalar bara lite mindre av denna högre andel i skatt på sina sist intjänade kronor. Detta förslag anser Carl Schlyter är så orättvist att han lämnar sitt parti.

Ett annat förslag går ut på att vuxna människor som hyr en lägenhet betalar vad det kostar. Visst, det är inte så vi brukar jobba i Sverige. Här reglerar vi hyror så de är nästan lika låga i attraktiva innerstadsområden som i förorter och landsort. Kul för den som via kontakter, mygel eller sittfläsk fått tag på en av innerstadslägenheterna, tråkigt för den som är nyinflyttad för att jobba eller studera och möter köer som är längre än femton år. Hade alla betalat hyror som motsvarar värdet på boendet så hade vi inte haft köer och mygel, däremot högre byggnadstakt. Men Carl Schlyter tycker att det vore orättvist.

Av allt som finns att motsätta sig av ytterst goda skäl är alltså det värsta, det som får någon som bråkat med sitt parti om det mesta att slutgiltigt lämna det, några liberaliseringar som ger vuxna människor ökat ansvar för sin ekonomi. Det är ett nästan övertydligt tecken på tidsandan, och vad jag tycker är fel med den.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.