unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Bönder mordhotas – regeringen kan inte ens tillsätta utredning

Justitieminister Morgan Johansson (S) lovade en utredning om skärpt lagstiftning mot de militanta djurrättsaktivisterna. Ett drygt år senare har ingenting hänt. Djurrättsterrorn tar inte paus för att Morgan Johansson har mycket att stå i.
Morgan Johansson (S), justitieminister.
Morgan Johansson (S), justitieminister.
Foto: Johan Nilsson/TT
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.

För lite mer än ett år sedan skapade Göteborgs-Postens granskning av militant djurrättsaktivism stor uppmärksamhet vilket ledde till löften om krafttag från ledande politiker.

En sammanräkning GP gjorde visade att det rörde sig om minst 200 brott som riktats mot svenska bönder och djurägare de senaste tre åren. Och brottsligheten handlade om allt från brandattentat, intrång i bostäder, skadegörelse, telefonterror, misshandel till grova mordhot (GP den 22 januari 2019). Och många olika typer av djurhållning drabbas. Från att tidigare ha utsatt främst minkfarmare, visade granskningen att brotten drabbar allt från mjölkbönder och äggproducenter till hästägare och fiskodlare.

Aktivisterna bakom brottsligheten är till stor del fanatiska veganer som likställer all form av djurhållning, även husdjur, med förslavandet av afrikaner och förintelsen av judar – något de använder för att rättfärdiga sin brottslighet, enligt granskningen.

Omfattningen och genomslaget av GP:s granskning gjorde att djurrättsterrorn hamnade högt på den politiska dagordningen. Äntligen!

Inrikesminister Mikael Damberg (S) uttryckte sin avsky: ”Att bli jagad, trakasserad eller utsatt för brott och skadegörelse för att man bedriver laglig verksamhet är kränkande och jag har full förståelse för att det kan skapa rädsla. Vi måste vara mycket tydliga med att samhället inte accepterar det här beteendet”, sa han till GP (den 25 januari 2019).

Och justitieminister Morgan Johansson (S) meddelade att han nu skulle gå Lantbrukarnas Riksförbund till mötes och tillsätta en utredning som skulle se över lagstiftningen i syfte att skydda bönderna. ”Mitt besked idag är att jag är beredd att se över lagstiftningen när det gäller olaga intrång och dess koppling till hemfridsbrott. Så att den blir skarpare än den är i dag. Och så att det också tydligare framgår var gränsen ska gå mellan olaga intrång av normalgraden och när det ska betraktas som grovt” sa han i en riksdagsdebatt den 15 mars.

Men efter att snart ett år har gått har ingenting hänt med utredningen som utlovades. Justitieministern har skjutit på att ge bland andra Kjell Arne Ottosson (KD) svar på varför ingenting händer. Under riksdagens frågestund nyligen (den 30 januari) verkade det dock som att Johansson skyllde på att justitiedepartementet har har fullt upp med annat. Att det tar tid att få lagstiftning på plats ska man ha all respekt för men i det här fallet har regeringen inte ens tillsatt en utredning. Lagstiftningsarbetet har alltså inte ens påbörjats. Det duger inte.

Alla goda krafter måste nu se till att det blir fart på Morgan Johansson. Centerpartiet, som är en parlamentarisk förutsättning för regeringen, kan inte acceptera senfärdigheten. Eller hur ska ni annars kunna kalla er för böndernas parti? Vår egen riksdagsledamot Heléne Björklund (S) – som tidigare föredömligt har motionerat om att djurrättsbrott borde få en egen brottskod – måste trycka på i frågan internt inom Socialdemokraterna.

Djurrättsterrorn tar inte paus för att Morgan Johansson har mycket att stå i. I slutet av 2019 bröt sig ett tjugotal djurrättsaktivister in på en gård utanför Kristianstad. Samma grupp av djurrättsaktivister bröt sig den 2 oktober in på kycklingfarm utanför Katrineholm (Kristianstadsbladet den 20 november).

Många bönder känner redan nu, med all rätt, att deras säkerhet inte tas på allvar. Frågan kan inte dras i långbänk längre. De som ger oss mat på bordet förtjänar bättre.