GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Carl-Vincent Reimers: Blekinge behöver fyra år till av borgerlig politik

Oljetankers och politiska styrda organisationer tar tid att vända. Just därför borde det borgerliga styret i Region Blekinge få fyra år till.
Carl-Vincent ReimersSkicka e-post
Publicerad 12 oktober 2021
Carl-Vincent Reimers
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Blekinge Läns Tidning politiska etikett är oberoende liberal.
I dag presenterade Regionalliansen sitt budgetförslag ”En återstart för Blekinge”. På bilden f.v. Erik Lindborg (KD), Lars Karlsson (C), Peter Christensen (L) och Lennart Förberg (M).
I dag presenterade Regionalliansen sitt budgetförslag ”En återstart för Blekinge”. På bilden f.v. Erik Lindborg (KD), Lars Karlsson (C), Peter Christensen (L) och Lennart Förberg (M).
Foto: Christoffer Robertsson

Under tisdagen offentliggjorde Regionalliansen sitt förslag till nästa års budget på en presskonferens i Karlskrona. Det är ett ovisst 2022 som går regionen till mötes. En ökad smittspridning av covid kan snabbt ödelägga planerna på en återgång till ett normalläge. Samtidigt måste vården hantera den stora vårdskuld som byggts upp under pandemin.

Budgeten är den sista under en mandatperiod som har präglats lika mycket av uppslitande personkonflikter som av en global pandemi. Under sina snart fyra år vid makten har alliansen ändå lyckats med något helt grundläggande och samtidigt alltmer sällsynt: ordning och reda i ekonomin.

Minst lika viktigt är dock att genom reformer möta de utmaningar som vården står inför. Den kanske enskilt viktigaste ur detta avseende är digitaliseringen.

I dag leds denna utveckling av privata vårdappar som Kry, medan det offentliga har halkat efter. Blekinge tillhör dessutom bottenskiktet. Fortfarande så hör webbokning av läkarbesök till undantagen på många vårdcentraler. På en av regionens mest centralt belägna vårdcentraler på Trossö är det fortfarande inte möjligt att boka läkarbesök via webben.

Samtidigt är många av de IT-system för journalhantering som vården använder hopplöst föråldrade. Blekinge ingår just nu i ett samarbete med nio regioner för att ta fram ett nytt sådant IT-system. Det är bra, men digitaliseringsfrågorna kräver också politiskt ledarskap. Finns det i Blekinge?

Nja, när jag ställer frågan om vilka åtgärder regionen avser vidta för att skynda på digitaliseringen blir svaret undflyende. ”Vi är lika frustrerande som du att det går långsamt”, erkänner Lars Karlsson (C), förste vice ordförande i region styrelsen, och pekar i stället på att blekingarna är dåliga på att använda digital vård.

Blekingarna bör kunna förvänta sig större ledarskap än så från regionens politiker.

”Alliansen borde också erkänna att det var ett misstag att driva frågan om en närakut i Karlshamn.”
Carl-Vincent Reimers

Naturligtvis måste det fortsatt finnas möjlighet att komma i kontakt med vården via telefon och fysiska besök. Den största vårdgruppen äldre har svårare att använda digitala verktyg än andra. Men att vården i Blekinge måste jobba mer aktivt med digitaliseringen, är uppenbart.

Inte minst är det viktigt att komma ihåg i den intensiva debatt som nu pågår om de vårdanställdas arbetsvillkor vid Blekingesjukhuset. Den dröm som många tycks ha om att hundratals nya sjuksköterske- och läkartjänster ska dimpa ned från ovan lär knappast infrias. Digitaliseringen av vården blir därmed ett av de mest kraftfulla verktyg våra politiker har, inte bara för att göra vården mer effektiv, utan faktiskt för att frigöra mer värdefull arbetstid för de anställda.

Alliansen borde också erkänna att det var ett misstag att driva frågan om en närakut i Karlshamn. Bortsett från att detta skapar helt onödig ineffektivitet i Sveriges till ytan minsta vårdregion har förslaget urvattnats till en telefonlinje. Men det finns också segrar, som förskolelärarutbildningen i Ronneby eller flyglinjen till Frankfurt som stärker Blekinges förbindelse med Europa.

Det ska sägas att alliansens reformarbete har haft viss motvind. En global pandemi satte sig på tvären och snodde åt sig två år av mandatperioden. Dessutom tar det även i normala fall längre än fyra år för att vända en region som de senaste 95 åren styrts av socialdemokrater. De röda ideologiska prioriteringarna tar tid att vädra ut ur sjukhusväggarna.

Liberalernas Peter Christensen (L) sade under presskonferensen att han önskade ”få igen de två år” som styret tvingades ägna åt pandemin för att kunna genomföra den politik som alliansen gick till val på. Det är förståeligt.

Men alliansen bör faktiskt få en hel mandatperiod till av väljarna för att fortsätta på den inslagna vägen.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.