GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Bergfeldt – för stor för SVT?

SVT:s Carina Bergfeldt har upprepade gånger brutit mot public services principer om opartiskhet. Trots det vägrar hon svara på frågor från granskande journalister.
Publicerad 6 september 2021 • Uppdaterad 7 september 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Carina Bergfeldt ser inget problem med att hon deltog på en privat middag med Centerledaren Annie Lööf.
Carina Bergfeldt ser inget problem med att hon deltog på en privat middag med Centerledaren Annie Lööf.
Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Det som skiljer SVT och SR från andra medier är att av våra allmänna mediebolag kan vi förvänta oss opartiskhet och saklighet från medarbetarna. Så säger i alla fall de sändningstillstånd som riksdagen har antagit.

Att leva upp till dessa är dock en annan femma. Något som vi blev påminda om de senaste dagarna i debatten om SVT-journalisten Carina Bergfeldt.

Det hela började med att Bergfeldt arrangerade en insamling för Svenska Afghanistan-kommittén, vilket Expressen uppmärksammade 18 augusti. Redan då visade Bergfeldt upp en skrämmande nonchalans för det olämpliga i att en uppburen företrädare för SVT gör sig till aktivist. ”Fuck it, jag gör det”, var hennes kommentar till SVT:s etiska principer. Därtill tillade hon att SVT:s etikavdelning minsann ”ser mellan fingrarna” på insamlingen, något som SVT senare har tillbakavisat.

Händelsen med insamlingen vara illa nog, men listan på Bergfeldts klavertramp kan göras längre än så. Bergfeldt har också gjort reklam för den nya Bamse-filmen på Instagram, där hon själv medverkar som röst. Därtill deltog hon nyligen på en privat middag tillsammans med Centerledaren Annie Lööf, tillsammans med SVT-ankaret Lisbeth Åkerman.

”Man kan bara föreställa sig vad som hade hänt om SVT-journalisten Anders Holmberg hade sagt något liknande om hypotetisk middag med M-ledaren Ulf Kristersson.”
Carl-Vincent Reimers

Att en journalist vid oberoende SVT deltar i en privat tillställning med en av de höga makthavare hon ska granska är mycket olämpligt.

Carina Bergfeldt är heller ingen novis i sammanhanget. Hon har varit SVT:s USA-korrespondent, vunnit Stora journalistpriset och nu senast programledare för en talkshow som bär hennes namn på bästa sändningstid. Därtill är hon som offentlig person och influencer en makthavare av rang. Hennes Instagramkonto har 178 000 följare.

Men i stället för att erkänna det olämpliga i att fraternisera med makthavarna har Bergfeldt dragit feminist-kortet för att försvara sitt olämpliga agerande: ”Jag har gått SVT:s etikkurs. Den säger inget om att man inte får umgås med andra kvinnor”, sade hon i en kommentar till händelsen på Instagram. Som om det vore Annie Lööfs kön det hela handlade om.

Man kan bara föreställa sig vad som hade hänt om SVT-journalisten Anders Holmberg hade sagt något liknande om hypotetisk middag med M-ledaren Ulf Kristersson.

Alla på SVT gillar dock inte Bergfeldts agerande. I lördagens avsnitt av det mediegranskande radioprogrammet Medierna i P1 riktade SVT-journalisten Axel Gordh Humlesjö hård kritik mot Bergfeldt och vad hennes agerande i förlängningen leder till: ”Om vi inte upprätthåller det unika med SVT och SR så har vi inget existensberättigande”.

Denna nyktra insikt borde vara ett ledord för public service i en tid när sociala medier gör enskilda journalister mer lojala med sina följare på sociala medier än med det granskande uppdraget.

Det minsta man kunde begära av Bergfeldt är att hon skulle svara på frågor om sitt agerande. Men trots upprepade försök kunde Mediernas reportrar inte få tag på henne. Den officiella förklaringen från SVT är att hon är föräldraledig och därför inte kan svara på frågor, något som däremot inte verkar ha hindrat Bergfeldt från att delta i både Kristallen-galan och SVT-programmet Korrespondenterna.

Med andra ord försöker Bergfeldt tiga ihjäl den kritik som nu riktas mot henne. På så sätt använder hon samma taktik som maktfullkomliga politiker och ljusskygga skattesmitarbolag: flyr undan legitima frågor och kommunicerar sedan bara visa sina egna kanaler. Det är ett skamligt beteende från en av SVT:s mest uppburna journalister.

Det ska sägas att SVT nu äntligen har reagerat mot Bergfeldt och begränsat hennes arbetsuppgifter. Men det skedde senfärdigt och som ett resultat av Mediernas fördömliga granskning.

Återigen visar sig behovet av gedigen mediegranskning för att public service ska leva upp till de höga ideal de säger sig stå för.

Carl-Vincent ReimersSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.