Bättre för de äldre och klimatet att äta mer vegetariskt

Ledare Artikeln publicerades
Så själva idén är nog inte så dum i alla fall, om vi ska utgå från de äldres väl och ve.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Så själva idén är nog inte så dum i alla fall, om vi ska utgå från de äldres väl och ve.

Replik till ledaren ”Bevara de äldre Miljöpartidieten” i BLT den 8 februari.

Anders Gustafsson upprör sig på ledarplats över att jag, som miljöpartist, stöttar ett förslag från en äldre medborgare i Ronneby: Att det skulle serveras vegetarisk mat en av veckans sju dagar på Ronnebys vård- och omsorgsboenden.

För de flesta av oss i Sverige är nog en vegetarisk dag i veckan inte så väldigt märkvärdigt. Men Anders Gustafsson slår till med överdrivna argument om att det går emot de äldres väl och ve, kan leda till undernäring och att en så extrem kosthållning bör kallas ”Miljöpartistdiet”.

Nej, låt oss vara lite mer sansade i den lokala politiken.

Så här skriver Livsmedelsverket under rubriken ”Bra matvanor för äldre”:

"För hälsan och miljön är det bra att inte äta så mycket rött kött och chark. Med rött kött menas kött från nöt, gris, lamm, ren och vilt. Att äta mindre än 500 gram i veckan minskar risken för tjock- och ändtarmscancer. Det är särskilt bra att dra ner på charkprodukterna, eftersom chark ofta innehåller mycket salt och mättat fett.”

Så själva idén är nog inte så dum i alla fall, om vi ska utgå från de äldres väl och ve.

Runt om i hela landet finns dessutom många kommuner som ställt om till att servera mer vegetariskt i sina verksamheter och det finns vård- och omsorgsboenden där man på matsedeln har infört just en vegetarisk dag i veckan. Resultatet av detta har varit fortsatt nöjda och mätta brukare.

I samma sammanhang framför Gustafsson också en annan alternativ sanning: Att ”bilden av korna och fåren som klimatbovar är långtifrån sann”.

Enligt bland annat Naturskyddsföreningen står köttproduktionen för en lika stor andel av de globala växthusgasutsläppen som hela transportsektorn. Ett flertal forskare har också slagit fast det enskilt mest effektiva sättet för att minska vår miljöpåverkan är att äta mindre kött.

Anders hävdar också att att minskad köttkonsumtion skulle vara sämre för klimatet utifrån aspekten att våra betesmarker skulle växa igen och försämra för den biologiska mångfalden.

Det stämmer att betande djur är avgörande för att hålla landskapet öppet och bevara vår biologiska mångfald. Det är dock långt ifrån alla våra betesdjur som i dag går på naturbeten där de kan göra denna nytta. Faktum är att mängden naturbeteskött som kan produceras i Sverige enbart är mellan 10 och 20 kilo per person och år - vilket motsvarar ungefär två portioner i veckan.

Att minska köttkonsumtionen kommer alltså, tvärt emot vad Anders Gustafsson hävdar, inte påverka de svenska naturbetesmarkerna negativt.

Jag föredrar att tro på den sanningen.

Och jag kommer att fortsätta stötta äldre medborgare som vill bidra till “att göra Ronnebys äldreboenden mer hälsosamma och klimatsmarta”.

Lova Necksten, Gruppledare Ronneby

Miljöpartiet de gröna

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.