Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Backolars Johan Hermansson: Banklån ska inte finansiera ungas semester

En ny undersökning visar att var åttonde ung svensk tar lån för att finansiera sin semester. Det är en trend som måste stoppas.
Backolars Johan Hermansson
Gästkrönika • Publicerad 11 juli 2024
Backolars Johan Hermansson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Blekinge Läns Tidning politiska etikett är oberoende liberal.
Somliga unga tar lån för att åka utomlands de sista veckorna på gymnasiet.
Somliga unga tar lån för att åka utomlands de sista veckorna på gymnasiet.Foto: Henrik Montgomery/TT

Sommaren är här. Med den kommer semester och sommarlov för de flesta svenskar. Ledigheten är en tid för såväl återhämtning som aktiviteter. För en del innebär det en grillkväll med vännerna, för andra en dag på stranden. För var åttonde 18 – 29 åring innebär det ett banklån.

Det visar en ny undersökning från Yougov, gjord på uppdrag av Nordnet (TV4 22/6). Syftet med banklånet? Att kunna finansiera semesterresor. För TV4 berättar en ung man att han ska låna så mycket som 70 000 kronor för en resa till Nederländerna. Det är ingenting annat än befängt. Tyvärr är han långt ifrån ensam.

Annons

De senaste åren har även en trend vuxit fram, så kallade studentresor. Klasser organiserar utlandsresor till festorter vid medelhavet under de sista veckorna av gymnasiet. Skolan försakas. Under resorna står alkohol och fest i fokus. Många åker, en del stannar hemma. Vissa för att de vill, en del för att de inte har ekonomiska möjligheter att hänga på. Men det sociala trycket är ofta hårt.

För Aftonbladet berättar en 18-årig elev från Dalarna att resorna skapar ett utanförskap. ”Det finns en stor hets kring att åka på studentresor, och det blir en ekonomisk stress för oss unga” (Aftonbladet 9/7).

I grunden är det inget fel i att unga upptäcker världen under sin semester eller sitt sommarlov, om de har råd. Men de ska inte låna för det, i sådana fall får de göra något annat. Och studentresor under terminen måste få ett abrupt slut. Skolans lärare ska inte behöva stå och se på medan majoriteten av avgångseleverna väljer att kalasa.

”Skolans lärare ska inte behöva stå och se på medan majoriteten av avgångseleverna väljer att kalasa.”

Här har vuxna, vårdnadshavare så väl som andra förebilder, ett ansvar. Vi får inte se mellan fingrarna med, än mindre uppmuntra, att unga försakar skolan för en veckas festande på Rhodos – eller tar lån på tusentals kronor för att kunna resa. Det är att direkt stötta dem i vad som riskerar att leda till ett ekonomiskt fördärv. Det vill vi väl inte?

Att överhuvudtaget få ta ett banklån för att semestra bör ifrågasättas. Ett lån för att finansiera studier, absolut. Det handlar trots allt om en investering i framtida inkomster. Men för att kunna festa på Rhodos för pengar man inte har? Absolut inte. Unga måste förstå sambandet mellan inkomster och utgifter.

Det finns naturligtvis undantag i båda trenderna. Unga som faktiskt säger nej. Som väljer att studera i stället för att låna pengar eller åka på en studentresa. En av dem är en ung elev från Falun. Till Sveriges Radio Dalarna säger han att det är viktigt att ha en buffert utifall att något oförutsägbart skulle hända (SR Dalarna 8/7). Så rätt han har, denna kloka ungdom.

Backolars Johan Hermansson är ledarskribent för Liberala Nyhetsbyrån

Annons
Annons
Annons
Annons