Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Banker ska inte äga vår identitet

Rimligtvis måste alla kunna legitimera sig utan att tvingas vara kopplad till en bank.
Publicerad 18 november 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Ligger bank-id nere kommer du inte kunna logga in på banken.
Ligger bank-id nere kommer du inte kunna logga in på banken.Foto: Janerik Henriksson/TT

I dag används bank-id av nio av tio svenskar. Alla bankärenden och i princip all kontakt med myndigheter kräver bank-id. För att kolla bokade tider eller provsvar på 1177, för att ta emot bidrag och för att anmäla frånvaro på förskolan krävs ofta bank-id.

Därutöver är mer än 90 procent av betalningarna i handeln digitala.

Annons

I praktiken är vi beroende av bank-id för att fungera som medborgare i Sverige.

Men bank-id är privatägt. Bankerna utvecklade tjänsten och det är fortfarande de som har monopol på tjänsten.

För att beskriva hur tokigt detta är jämförde Andreas Cervenka i Aftonbladet (den 5 april) bank-id med om svenska pass utfärdades av det privata företaget “Svenska Pass AB”, med rätt att neka svenska kunder pass.

Det hade blivit ramaskri.

Men varför hörs inget ramaskri när det kommer till bank-id?

”Och vad händer när bank-id slutar fungera?”
Emma Jaenson

Det finns en rad problem kopplade till appen. Vad händer om banken av någon anledningen inte vill ha dig som kund? Blir du nekad att starta ett bankkonto, kommer du inte ha tillgång till bank-id. Således kan du exempelvis ha mycket svårare att ha kontakt med myndigheter.

Rimligtvis måste alla kunna legitimera sig utan att tvingas vara kopplad till en bank.

Dessutom finns det en rad människor som har svårt att legitimera sig elektronisk, exempelvis de som saknar personnummer, har någon form av funktionshinder eller av något annat skäl inte har tillgång till ett bankkonto.

Och vad händer när bank-id slutar fungera? Det har som bekant skett ett flertal gånger förut, senast under 2021 rapporterades en överbelastningsattack. Ligger bank-id nere kommer du inte kunna logga in på banken. Du riskerar således att hamna i en situation där du inte kan köpa mat eller bensin, så länge du inte har kontanter vill säga.

Bankmonopolet innebär också att det är bankernas egna it-avdelningar som är vårt främsta cyberförsvar om en främmande makt vill attackera oss och slå ut kritisk infrastruktur.

Annons

Visst kan man satsa på att bygga så säkra it-system som möjligt. Men det enklaste sättet att minska sårbarheterna i systemet är att sprida riskerna och inte vara beroende av ett fåtal privata företag. Kort sagt: ju fler leverantörer av bank-id, desto mindre risk.

I DN Debatt (den 16 november) beskriver den tidigare moderatledaren Anna Kinberg Batra, som numera är regeringens särskilda utredare om statens roll på betalningsmarknaden, att Sverige bör införa en statlig bank-id. Sverige är i dag tillsammans med Cypern, Grekland och Rumänien de enda EU-länder som saknar statlig e-legitimation.

Givetvis borde vi göra det. Det borde vi gjort för länge sedan. Kritisk infrastruktur ska inte ligga i händerna på ett fåtal banker.

Emma JaensonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons