”Baltikums situation under Sovjettiden tas sällan upp”

Ledare Artikeln publicerades
Gotland - lika viktigt som Krim enligt skribenten.
Foto:ANDERS WIKLUND / TT
Gotland - lika viktigt som Krim enligt skribenten.

Påhl Ruin tog som gäst på BLT:s ledarsida den 30 maj upp frågan om hur rysk desinformation och rysk verklighetsbeskrivning påverkar Litauens befolkning, då främst den ryskspråkiga delen.

På Pax Baltica i höstas fick vi veta att rysk desinformation även riktar sig till västvärlden och inte minst Sverige. Som del i det pågående cyberkriget placerar man så kallade ”troll” på sociala medier och på andra delar av nätet. Personer, som utan att röja sin rätta identitet eller uppdragsgivare sprider budskap, som stärker Rysslands bild av hur verkligheten ser ut. Man använder sig även av traditionella medier genom till exempel vinklade reportage eller tillrättalagda insändare.

Jag kan rekommendera ett besök på KGB-museet i Litauens huvudstad Vilnius. Under det halvsekel som ockupationen av Litauen varade fick enligt museet närmare en miljon litauer sätta livet till. Visserligen skedde detta under sovjettiden med den totalitära kommunismen som ideologi och styrelseskick, vilket säkert förvärrade situationen, men ändå är siffrorna förfärande. Denna historiska bakgrund förtigs som väntat i Ryssland, men även i Sverige berörs detta av någon anledning påfallande sällan i media.

Sylvia Asklöf Fortell tar i ledaren den 31 maj upp frågan om Gotlands strategiska läge och det idag bristfälliga svenska försvaret av ön. Lite grovt kan man säja, att Gotland har samma strategiska betydelse för Östersjön, som Krim har för Svarta Havet. För Ryssland är det viktigare att ha kontroll över Gotland idag än det var för Sovjetunionen under det kalla kriget. Då hade man tillgång till hela den baltiska kusten, där man hade ett radband av militära baser. Idag är man avstängd från Östersjön med undantag för Kaliningradsektorn och St. Petersburg. På grund av detta och avvecklingen av det svenska försvaret är det svenska säkerhetspolitiska läget mer utsatt än på länge. En ordentlig och trovärdig satsning på vårt försvar är därför nödvändig.

    Tommy Sandin, Hasslö

    Svar: Vi är helt eniga. Sverige är påfallande okunnigt om Estland, Lettland och Litauens öden under Sovjet! mvh Sylvia AF