Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Carl-Vincent Reimers: Avskaffat presstöd vore en liberal framgång

Tidningsutgivarna vågar ta bladet från munnen och förordar nu ett avskaffande av presstödet. Det är helt rätt väg om Sverige ska få verkligt fri och oberoende media.
Finansiellt oberoende mediehus skapar grunden för ett livskraftigt medielandskap.
Finansiellt oberoende mediehus skapar grunden för ett livskraftigt medielandskap.
Foto: Helena Landstedt/TT
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Blekinge Läns Tidning politiska etikett är oberoende liberal.

Under pandemin har efterfrågan på kvalitativa nyhetskällor ökat. Allt fler inser värdet av oberoende och professionell analys av vad som händer omkring i samhället. Samtidigt finns något som skaver. Sedan en lång tid förlitar sig oberoende mediehus på statligt stöd och är i så måtto inte helt oberoende. ”Follow the money” som man brukar säga.

Att statliga stöd skapar problem för innovation och hindrar tidningarnas affärsmodeller från att utvecklas är också uppenbart.

Därför är det välkommet att branschföreningen Tidningsutgivarna nu går ut och föreslår ett avskaffande av det presstöd som gällt sedan 1971, det så kallade driftsstödet. I stället vill man se ett nytt, teknikneutralt presstöd ”Där staten skapar förutsättningar för fri företagsamhet snarare än, om än välvilligt, sörjer för att befästa gamla affärsmodeller.”

Vad detta innebär i praktiken är ett momsundantag och sänkt arbetsgivaravgift för journalister. De föreslagna förändringarna går i linje med de villkor som gäller i exempelvis Estland, där mediehusen åtnjuter mer gynnsam beskattning men står fri från statliga stöd.

Kanske ser vi nu äntligen slutet på denna vänsterhegemoni och en reell möjlighet att få till stånd ett mer liberalt medielandskap där pluralism och finansiellt oberoende står i centrum.

Det var knappast en slump att Moderaterna nästan exakt samtidigt som TU på Dagens Industris debattsida presenterade förslag som ligger i linje med Tidningsutgivarna. Även här vill man se ett teknikneutralt stöd och en omstöpning av driftsstödet.

Vad som däremot är beklagligt är att varken Tidningsutgivarna eller Moderaterna verkar se problematiken i det så kallade ”Vita fläckar”-stödet som syftar till att öka lokal mediebevakning. Som jag visat i reportaget Presstöd – den fria journalistikens död?” (Liberal debatt, 1/2021) har stödet resulterat i att oseriösa gratistidningar får del av statliga stöd, med följden att konkurrensen mot den kvalitativa betalpressen blir än värre.

På det stora hela är det ändå en mycket välkommen utveckling att det största borgerliga partiet nu på allvar börjar intressera sig för medie- och kulturpolitik. Allt för länge har de borgerliga partierna lämnat carte blanche till vänstern på detta för demokratin oerhört viktiga område. Kanske ser vi nu äntligen slutet på denna vänsterhegemoni och en reell möjlighet att få till stånd ett mer liberalt medielandskap där pluralism och finansiellt oberoende står i centrum.