GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Anders Gustafsson: Även medelklassen behöver ekonomisk trygghet

Januaripartierna höjer nu tillfälligt taket i arbetslöshetsförsäkringen för de 100 första dagarna. Höjningen borde göras permanent och ersättningsnivån knytas till löneutvecklingen.
Taket i arbetslöshetsersättningen höjs tillfälligt.
Taket i arbetslöshetsersättningen höjs tillfälligt.
Foto: Erik Simander/TT
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Blekinge Läns Tidning politiska etikett är oberoende liberal.

Coronakrisen slår hårt mot arbetsmarknaden. I måndags kom nya siffror från Arbetsförmedlingen som visar att över 18 000 personer varslades om uppsägning förra veckan – den högsta siffran någonsin. Regeringen spår att arbetslösheten stiger till nio procent i år i en ny ekonomisk bedömning. Det skulle innebära den högsta arbetslöshetssiffran på över 20 år (TT den 30 respektive den 31 mars).

För att möta varselvågen presenterade regeringen häromdagen ett antal tillfälliga förändringar av arbetslöshetsersättningen som förhandlats med Liberalerna och Centerpartiet. Dessa handlar bland annat om att fler ska få rätt till a-kassa genom att kraven på hur mycket man behöver ha arbetat och hur länge man ska ha varit medlem i en a-kassa sänks för att kvalificera sig till ersättning.

Även taket i arbetslöshetsersättningen höjs. Detta innebär för den arbetssökande som har rätt till det högsta ersättningsbeloppet, som har en månadsinkomst på 33 000 kronor, får en ersättning under de första 100 dagarna på cirka 26 400 kronor per månad till skillnad från dagens 20 020 kronor före skatt (regeringen.se).

Att taket i arbetslöshetsersättningen höjs är välkommet och är en reform som borde permanentas.

Arbetslöshetsersättningen grundar sig på inkomstbortfallsprincipen, det vill säga att ersättningen den arbetssökande får ut baseras på hans eller hennes tidigare inkomst. Detta gäller dock bara i teorin då väldigt många har en inkomst som är högre än taket i arbetslöshetsersättningen. För dem blir ersättningen betydligt lägre än 80 procent av inkomsten eftersom överskjutande belopp inte räknas.

Sverige har i takt med att taket i arbetslöshetsersättningen inte har följt med löneutvecklingen allt mer gått mot en modell med grundtrygghet med kompletterande privata arbetslöshetsförsäkringar. Som professor Lars Calmfors konstaterade för några månader sedan innebär dagens tak att bara cirka en femtedel av de anställda skulle få 80 procent i a-kassa om de påbörjar en arbetslöshetsperiod (DN den 23 oktober 2019).

För att undvika att taket återigen halkar efter allt för mycket borde det knytas till löneutvecklingen i samhället. Den arbetslöshetsersättning alla löntagare är med och finansierar måste också ge medelklassen ekonomisk trygghet i händelse av arbetslöshet.

Arbetslöshetsersättningen är en omställningsförsäkring. Principen borde vara en inledande hög nivå kopplad till inkomsten. I takt med arbetslöshetstidens längd bör ersättningen successivt minska. Då garanteras ekonomisk trygghet vid uppsägningen under omställningsperioden samtidigt som systemet förhindrar att människor fastnar i bidragsberoende.

Som denna ledarsida framfört flera gånger borde också dagens system där det är frivilligt att ansluta sig till den inkomstrelaterade arbetslöshetsersättningen upphöra och ersättas med en obligatorisk och statlig arbetslöshetsersättning som gäller alla.

Systemet med frivilligt medlemskap i a-kassorna, som till stor del finansieras av alla löntagare via arbetsgivaravgifterna, är ett besynnerligt undantag bland de svenska socialförsäkringarna. En rest från den tiden då a-kassorna var helt frånkopplade staten, en rest från en svunnen tid som borde kastas på historiens skräphög.

Läs mer