Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Även bidragstagare ska hjälpa till i kris

Växjös socialbidragstagare ska börja tillverka skyddsutrustning till sjukvården. Liknande förslag bör ses över även i Blekinge.
Publicerad 30 mars 2020
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Sjukvårdspersonal riskerar sin hälso i coronakrisen. Alla som kan bör hjälpa till.
Sjukvårdspersonal riskerar sin hälso i coronakrisen. Alla som kan bör hjälpa till.Foto: Claudio Bresciani / TT

I kristider måste alla hjälpas åt. Kommuner måste prioritera det viktigaste arbetet och mobilisera de resurser till det mest angelägna. I Växjö kommun gör man just det. Oliver Rosengren, kommunalråd och ordförande i Växjö kommuns nämnd för arbete och välfärd har beslutat att socialbidragstagare ska börja tillverka skyddsutrustning, exempelvis skyddsvisir till sjukvården (BLT den 23 mars). Visiren hjälper mot droppsmitta och ska tillverkas med hjälp av overheadpapper som häftas fast i ett gummiband.

De som ska sättas i arbete är personer som tar emot ekonomiskt bistånd eller försörjningsstöd som ingår i kommunens aktiveringsprogram, är arbetsmarknadsanställda i kommunen och personer i daglig verksamhet.

Annons

“Det är inte en frivillig uppgift för de personer som har bidrag och som deltar i aktiveringen. Det är däremot frivilligt för de personer, som har olika funktionsvariationer, som deltar i kommunens dagliga verksamhet”, säger Rosengren. Språkkurser och praktikplatser ställs således in för att personerna ska kunna ta fram skyddsvisiren (SR den 24 mars).

Förslaget är mycket bra. Alla måste bidra med det de kan i kristider. Det finns ingen anledning att personer på socialbidrag inte skulle göra det. Flera kommuner lider brist på skyddsutrustning till vårdpersonal. Andra lider brist på personal till yrken där många är sjukskrivna. I Torsby kommun rapporterades nyligen att kommunen kommer att omplacera personal från bibliotek, från badhus och eventuellt även parkarbetare för att placera dessa i äldrevården där det är akut brist på personal på grund av sjukskrivningar. Omplaceringen är inte heller frivillig. Men det är så här det ska fungera i kristider. Vad har vi en stat och kommuner till om inte för att ha ett helhetsperspektiv i krigs- och kristider, för att kunna prioritera och omfördela resurser?

Växjös förslag har dock mötts av en del kritik. Men varför ska inte socialbidragstagare förväntas bidra när det krävs, så länge de är kapabla till det? Framför allt med tanke på att försörjningsstödet till 100 procent är donerat av de som arbetar. Undersköterskor, sjuksköterskor och läkare utsätter sig för stora risker men har inte rätt att tacka nej till arbete. Städerskor, vaktmästare, postpersonal, busschaufförer, personal inom äldrevården, förskollärare, reparatörer, tekniker, och personal inom livsmedelshandel kan inte heller säga nej för att de inte vill gå till arbetet.

Än har ingen i Kronoberg hamnat på intensivvårdsavdelning på grund av coronaviruset, men sjukvården har fortfarande brist på skyddsmaterial. Enligt den senaste uppdateringen hade region Kronoberg 23 fall av coronasmittade (Region Kronoberg den 27 mars) medan region Blekinge ligger på 15 fall. Under torsdag morgon dog en kvinna på ett äldreboende till följd av Covid-19 i Karlskrona (BLT den 26 mars).

Liknande förberedelser som Växjö nu infört bör ses över även i Blekinge. “Stormen är här” konstaterade Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör under onsdagen då 18 nya dödsfall av Covid-19 rapporterats i Region Stockholm (SvD den 25 mars). Det är helt klart bättre att vara väl förberedd med ordentliga lager av skyddsmaterial när stormen kommer än att stå med byxorna nere när krisen redan är här.

Emma JaensonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons